Bahan-bahannya:
· ubi keledek
·
tepung gandum (kurangkan 10g jika mahu kuih yang lebih lembut)
·
1/3
sudu kecil garam
·
Gula
secukupnya
Cara
Membuatnya:
1.
Ubi
keledek di kupas kulitnya dan di cuci bersih.
2.
Potong
sebesar 2 inci dan rebus sehingga empuk.
3.
Bila
sudah empuk buangkan air rebusan tadi.
4.
Tumbuk
ubi dengan lesung batu sehingga hancur (tiada biji2 halus lagi).
5. Untuk
mendapatkan ubi yang betul-betul lumat ubi hendaklah di tumbuk ketika masih
panas. (Boleh juga di lecek dengan garfu tapi pastikan betul-betul hancur)
6.
Di
dalam bekas, gaulkan ubi tadi bersama garam dan tepung gandum sehingga menjadi
doh.
7. Doh
akan melekat sedikit di tangan, jangan tambah tepung nanti kuih lebih keras dan
kurang sedap.
8.
Bahagikan
doh kepada 16 bahagian.
9.
Kemudian
leperkan dan masukkan 1/2 sudu kecil gula pasir ditengah dan cantumkan menjadi
bentuk bulat atau bujur seperti gambar.
10.
Pastikan
doh betul2 rapat dan menutupi semua gula.
11.
Ulang
langkah di atas sehingga selesai.
12.
Panaskan
kuali dengan menggunakan minyak yang banyak. (Tenggelam kuih)
13.
Dengan
menggunakan api sederhana, masukkan kuih dan balik-balikkan supaya sekata
masaknya.
14.
Angkat
bila kuih berwarna kuning keemasan.
TIPS
1.
Ubi
hendaklah di tumbuk betul-betul hancur untuk mengelakkan air gula keluar semasa
menggoreng.
2.
Ubi
yang tidak hancur dan kurang tepung juga boleh menyebabkan doh terburai semasa
menggoreng.
dan..yang paling penting...jangan sesekali letak bekas garam dan balang gula sebelah sebelah ye..kang jadi cam aku...ngeh..aku rasa ni tips yang paling terbaik kot..hikhikhik
sekian,
selamat men'try'
ikhlas dai hati suci bersih bak kain putih berseri-seri,
Raihana Humaira isteri kepada Tariq Huzairi,bonda kepada anak-anak yang sangat super duper shomel...
1 comment:
pnh cube wat.. tp xjd.. hahaha... pastu smpi skrg lom buat lg..kih3
Post a Comment