aydina malaeka tihany

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Alexander Seth Ukasyah

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

✿ The Followers ✿

✿About Me✿

My photo
puan raihana humaira,masih muda remaja ;p,bonda Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah ,sangat simple,degil,sensitip,nakal,ceria,suka senyum dan sangat optimis dalam kehidupan .~doakan saya dan anak anak bahagia di dunia dan akhirat!~

✿tabung pahala✿

✿ Doa buat anakanda ✿

" Ya Allah peliharalah anak-anakku,Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah mereka, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah mereka dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezeki mereka. Ya Allah jadikanlah mereka sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umur mereka, sihatkanlah badan mereka, dan baikkanlah akhlak mereka, fasihkanlah lisan mereka, baguskanlah suara mereka untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Saturday, October 11, 2014

terkadang...

Assalamualaikum ^^

It's almost 6 am now and suddenly I dun have any mood nak type panjang panjang cerita di sini . 
tak banyak pun kisah menarik sangat but kisah anak anak buat sangat aku teruja.
Banyak...terlalu banyak nak cerita...tapi kekangan masa tu buat aku lalai nak membebel disini.

Bukak fb...baca semua ini.
all the stories...
the divorces.
the engagement.
the new weddings.
OMG how time flies!
Aku berasa sangat tua tau!!!
sudah dua puluh enam tahun...a few years nak naik 3 series...
Okay tak apa tak apa...bmw 3 series orang suka kan.hahaha

Perasaan aku?
Sama....masih sama tak ada yang mengubah walau aku terluka...masih dengan harapan yang sama.
setiap kali buat apa apa sahaja...
Setiap kali aku masak...
Setiap kali aku lalu dijalan yang sama...
Setiap kali aku buat aktiviti kegemaran...
Dan mungkin paling tepat
 , setiap hembusan nafas, perasaannya tetap sama macam dulu-dulu.

Selalu tepuk pipi dan cakap pada diri bila perasaan duka menyerang

 I'm a mother of two.

sometimes I crave for something adventurous, something out of ordinary, and sometimes I do feels like kasyah in lagenda budak setan but heck! I've been living a blissful life, I've had what other people had been craving for.

Hahahaha.
it's just sometimes.
yes, sometimes.
...

And bila pandang muka anak anak satu kekuatan yang luar biasa datang.


Dear Me,
Be grateful for what you have. There're people out there who dream of having your life.

alhamdulillah.
two beautiful children.

no, life has never been perfect.
it probably never will. 
but I know I will always have you and you and you to stand by me even if the whole world falls apart. 

thank you Allah for everything.

Now,aku berazam nak lebih dekat dengan my cuddly babies.princess and arjuna...yang bila pagi aku hantar ke taska...bila nak balik ambik mereka dengan tersenyum riang...sepanjang dalam kereta princess always story aktiviti di taska.

Later lah aku cerita tentang taska depa.
Later tu bila...aku sendiri tak pasti.

Apa yang pastinya aku suka sangat bila anak anak aku happy, bebas dan nampak sangat sihat ceria tanpa sebarang kemarahan dari mana mana pihak.

Jadi...apa yang perlu lagi aku fikir.
Senyuman anak anak tu lebih penting bukan.


When i Looking them in their eyes. Nothing tells another person you matter more than looking at them in the eyes while they talk. It shows that what they are saying truly is important to you. I want my kids to remember that there were times when their mother looked them in the eye and smiled. And for me this often means shutting my lappy, putting down my phone, stopping my list, and just giving them time.

Bahagia kau tahu.
Balik kerja bawa anak ke taman.
Mandikan mereka.
Makan sama sama.
Tonton tv sama sama.
And time macam nilah aku selalu curi untuk update order, pack barang and everything yang aku nak buat...cuci baju bagai lah.
Time ini.
Ye...
Sebab bila anak anak aku bangun aku nak spend time dengan depa.

Kau tahu....
Princess always make me smile and lough. 
Now , arjuna. 
Oh...4 month.... pantas sangat. 
Senyuman dia pagi pagi.
Same like princess bangun pagi.
Allah sahaja tahu betapa aku rasa indah.

Dan aku masih berharap aku dapat share keindahan itu bersama insan yang sentiasa bertahta dalam hati aku...

Actually , aku rasa dia juga wajib rasa apa yang aku rasa...apa yang aku nampak.
Rugi sangat bila melepaskan saat saat begini. 

Pray for us!  

And you...
If you read this article. 

U must know...
Me and kids really miss you.
And i....i love you so much...or myb too much.
And i hope you too...

We're staying at the moment because of you.
If you really need us please...close your eye...dan bayangkan kami...kami sentiasa ada.
Sama seperti yang i always said to princess. 
You are not around but u are always in our hearts!  

Setiap detik.
Tak pernah lupa walau sesaat.

Andai cinta kami tak berbalas...kami redha tapi kami sentiasa mencuba sehingga kami letih kini.

Now...we just follow the floor yang Allah swt dah titipkan indah.
Semua yang bakal terjadi adalah yang paling baik yang allah swt tetapkan.

Dan...sekurang kurangnya aku tidak melawan arus dengan menidakkan istikarah cinta.


Baiklah.

Cukup disini.

Nanti kita sambung lagi.

Doakan kami sekeluarga bahagia sentiasa dan murah rezeki ;)

Love love love,
Raihana humaira.




Friday, October 10, 2014

resepi kek karamel mudah

Assalamualaikum ^^

Semenjak dua abad ni aku agak mempunyai kerajinan yang luar biasa melampaunya...sehingga aku sendiri tidak percaya dengan sikap kerajinan aku ini.

Aku suka gila memasak.

Dulu pun aku suka memasak...cuma tak berapa nak pandai...tapi aku akan cuba jugak memasak macam mana sekali pun.

Belajar guna pak cik google je...facebook pun adoooo

Zaman dah maju kan.

Baiklah...
Malas nak bebel panjang panjang.

Moh la kita share resepi kek karamel.

Simple saja.

2sudu besar gula dicairkan dalam loyang atas api yang slow. (tunggu sejuk baru buat letak yang karamel)

Untuk karamel.
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
3 biji kuning telur
Sedikit esen vanila
Bahan ni semua putar sampai sebati lepas tu uols tuang dalam loyang...then kukus dalam 20minit ke 25minit.sejukkan.

Untuk lapisan kek coklat.
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
1 cawan sebuk koko
Letak semua bahan dalam periuk...selepas tu kacau semua bahan ni hingga sebati...lebih kurang 4m 5m gitu ler dengan api yang perlahan ye uols.

Kendian,

4biji telur yang diblend

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikabornat
1 sudu kecil baking powder
Semua bahan bahan ni kena ayak dulu.

Masukkan bahan bahan yang diayak ke dalam adunan coklat selang seli dgn telur.
Kacau hingga sebati. Tuang atas karamel dengan menggunakan senduk...kukus lebih kurang 45m hingga 60m.sampai dia sudah masak la...
Agak gak nk tau masak ke dak cucuk je dgn garfu kalau tadak benda apa apa lekat dekat garfu tu maknanya dah masak la.





Gitulah ceritanya.


Harap harap dapat membantu semua untuk aktif memasak kan macam aku kan.

Okay lah...dah mengantuk maka untuk uols selamat lah mencuba..tak jadi tak pe kita belajar dan mencuba la.

Nanti sambil gigit kek ingat lah kami ank beranak hehehe

Okay sekian.

Doakan kami sekeluarga bahagia sentiasa dan murah rezeki ye :)

Love love love

Raihana humaira




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...