aydina malaeka tihany

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Alexander Seth Ukasyah

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

✿ The Followers ✿

✿About Me✿

My photo
puan raihana humaira,masih muda remaja ;p,bonda Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah ,sangat simple,degil,sensitip,nakal,ceria,suka senyum dan sangat optimis dalam kehidupan .~doakan saya dan anak anak bahagia di dunia dan akhirat!~

✿tabung pahala✿

✿ Doa buat anakanda ✿

" Ya Allah peliharalah anak-anakku,Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah mereka, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah mereka dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezeki mereka. Ya Allah jadikanlah mereka sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umur mereka, sihatkanlah badan mereka, dan baikkanlah akhlak mereka, fasihkanlah lisan mereka, baguskanlah suara mereka untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Tuesday, May 24, 2011

PENTING!!!botol plastik mengakibatkan kanser payudara..


Assalamualaikum dan selamat petang uols...
dah lunch?belum?on diet erk?
perghh rugi besau tak makan.....abes nikmat yang tuhan bagi ngeh3x
jom2 ternak lemak hingga ke belakang telinga kuang...kuang...kuang
okehla di hari hujan begini aku nak membebel pasal botol air plastik yang kita semua selalu tinggal dalam kereta...
mungkin ramai yang dah tahu akibat dari perbuatan ni tapi tetap buatkan?
macam aku jugak degilnya ^^
hurm....
tapi setelah aku research tentang sebab dan apa akan terjadi hari ini aku dah insap serta akan sharekan dengan uols.
harap uols jadikan panduan dan ikutan lah yer....

Reminder!

No matter how many times you get this
E-mail, Please send it on!!!!

Bottled water in your car is very dangerous!


On the Ellen show, Sheryl Crow said that this is what caused her breast cancer.
It has been identified as the most common cause of the high levels of dioxin in breast cancer tissue.

Sheryl Crow's oncologist told her:
women should not drink bottled water that has been left in a car.
The heat reacts with the chemicals in the plastic of the bottle which releases dioxin into the water. Dioxin is a toxin increasingly found in breast cancer tissue.

So please be careful and do not drink bottled water that has been left in a car.


Pass this on to all the women in your life. This information is the kind we need to know that just might save us!

Use a stainless steel canteen or a glass bottle instead of plastic!


LET EVERYONE WHO HAS A WIFE / GIRLFRIEND / DAUGHTER KNOW PLEASE!


This information is also being circulated at Walter Reed Army Medical Center .


No plastic containers in microwaves.

No plastic water bottles in freezers.

No plastic wrap in microwaves.


Dioxin chemical causes cancer, especially breast cancer.

Dioxins are highly poisonous to cells in our bodies.

Don't freeze plastic
bottles with water in them as this releases dioxins from the plastic.
Recently the Wellness Program Manager at Castle Hospital , was on a TV program to explain this health hazard.


He talked about dioxins and how bad they are for us.
He said that we should not be heating food in the microwave using plastic containers....
This especially applies to foods that contain fat.


He said that the combination of fat, high heat and plastic releases dioxin
into the food.

Instead, he recommends using glass, such as Pyrex or ceramic
containers for heating food. You get the same result, but without the dioxin.

So, such things as TV dinners
, instant soups, etc., should be removed from their containers and heated in something else.
Paper isn't bad but you don't know what is in the paper.
It's safer to use tempered glass, such as Pyrex, etc.


He reminded us that a while ago some of the fast food restaurants moved away
from the styrene foam containers to paper. The dioxin problem is one of the reasons...

Also, he pointed out that plastic wrap, such as Cling film, is just as dangerous whenplaced over foods to be cooked in the microwave.

As the food is nuked, the high
heat causes poisonous toxins to actually melt out of the plastic wrap and drip into the food.
Cover food with a paper towel instead.

This is an article that should be sent to anyone important in your life!
*sumber dari
http://persatuanpenggunaislammalaysia.blogspot.com/2011/04/berita-jangan-tinggalkan-botol-plastik.html

hurm...ada yang malas nak membaca panjang2 tu tetambah dalam english so meh la aku buat rumusan sikit....
oklah...tabiat kita semua....eh bukan kita aku lah...sng cerita,selalu sangat kalau beli air mineral letak dalam keta dah tu kalau dah tak habis minum pun tinggalkan je dalam tu..hagak-hagak dahaga anytime capai je minum....betul tak kita semua buat?
ini normal okeh...kehidupan...
tapi sebenarnya sebarang botol plastik yang berisi air bila kita tinggalkan dalam kereta berhujan berpanas bagai tu akan mengakibatkan sejenis cecair akan keluar dari botol tu lalu menyerap dlm air....so bila kita munum kemungkinan besar kita boleh mendapat kanser payudara!
oh uols nak ke dapat penyakit?tanak kan?
so tolonglah amik tahu ye tentang artikel ni...bukan susah pun nak jaga kesihatan tapi sikap malas kita tu yang menyebabkan kita semua dibelenggu penyakit...ngeh3x
kepada kaum adam yang membaca tu silalah infokan tentang hal ni kepada kaum wanita...xkisah la kawan ke,gelpren ke,adik ke,kawan tapi mesra ke...yang penting diri sdri dan rakan2 kaum adam yang lain jugak...
benda baik tak salahkan kita share.
eh botol tu kumpul tau jangan buang pulak..boleh kitar semula...dapat jugak duit...hikhikhik...
elakkan pencemaran alam sekitar ye uols!

sekian,
terima kasih sudi baca...
kalau rajin titiplah komen^^

Wednesday, May 18, 2011

makan kepala ikan jadi bodos!!!

perghh besar gedabak kepala ikan aku tempek kan?
HAHAHA
sering kali terdengar orang kata makan kepala ikan jadi bodos*bodoh la tu*
memangla...
ada sorang budak dkt lebry tanya aku tadi...
"kak,mak kami kata kalau mkn kepala ikan jadi bodos,betui ka kak?"
"memang pown"
ya jawapan aku mmg la...
sebab punya la banyak isi ikan last2 uols p makan kepala dia buat hapa?
tak ke namanya kerja bodos tu...HAHAHA

erm???
ada jawapan lain tak? ngeeee

Monday, May 16, 2011

menghargai kegunaan fb!!!

perhatian entry ini mungkin ada menyakiti mana-mana pihak...
jika tak tahan membacanya jgn baca ye...

semua orang ada facebook kan?
oh mustahil kata takda fb..
budak budak sekolah rendah pun dah ada
cousin aku umur 7tahun pun dah pandai ber'fb' siap berbalas komen bagai lagi
hebatkan fb ni?

fb adalah satu laman sesawang sosial yang diciptakan untuk bersosial secara berhemah.
oklah..pada aku
fb ni aku guna untuk penghubung hubungan kami suami isteri,
tambah-tambah jarak jauh mcm aku ni lagi bermakna...
berhubung dengan kawan-kawan lama,
berhubung dengan adik beradik aku.
sangat mudahkan...dan yang paling penting adalah sangat jimat
huhuhu

oh bukan itu yang aku nak cerita tapi hal lain...
motif aku bercerita di sini adalah tentang komen dan tatusila dlm berpesbuk
hurm..sometime rasa kesian bila tengok awek,isteri,pakwe,suami pulun la taip teks,ayat-ayat cinta,jiwang karat lapan belas kat pasangan ni tp yang meng'respon'nya bukanlah pasangan tapi org lain.
apa perasaan uols?
xpe..xpe..xpe
meh nak bagi contoh ye...
"terima kasih sbb hadir dalam hidup ini"~katalah yang tulis ni seorang isteri.
tp suami ni langsung xberi respon..time tu apakah yg uols rasa?
oh perkara ini pernah la jugak terjadi dan aku pernah la terasa hati*konon2 merajuk*dgn incik huby...
"awak,minta maaf la ye saya lebih suka kalau awk yg respon apa saya taip tu dari org lain"
aku cuma keluarkan ayat ini sahaja...
tapi aku tidaklah mengharap beliau asyik bagi respon je..dah kerja beliau sangat bizi mana mungkin menghadap fb 24jam HAHAHA
tapi cuma satu..dkt aku tak sempat nak reply kalau dekat orang lain pergi reply bagai mmg aku akan jadi anak naga buana la yer...ngeee
kita buat status di atas bukanlah untuk menunjuk-nunjuk atau nak tarik perhatian jauh sekali nak berlagak...yelah kadang kadang kita mungkin terlupa yang pasangan kita ni seorang yang romantik dan sukakan sesuatu yang nampak sempoi jadi tak salah kiranya uols sebagai pasangan respon la sikit...
bukan kena bayar pun...
kureng kureng ampa p la reply "terima kasih sayang,indah hari abg dengan hadirnya ayg jugak"
kalau uols ni malu,penyegan sangat...reply kot sms.
habis cite...
tapikan...
rasanya tadak apa yang perlu dimalukan sedangkan yang menulis tersebut adalh suami isteri,lainlah kalau pasangan bercinta yang tulis tu..perlulah ada perasaan malu ckit...
kita bebas buat apa saja status selagi ayat@perkataan tersebut tak mengganggu emosi,ayat tersebut berunsur lucah@melibatkan maruah diri.so tarak hal la kan...

oklah la ye uols...cukuplah setakat ini aku beri ceramah tentang hal demikian...
semoga uols semua lebih peka terhadap pasangan masing-masing ye lepas ni...

alhamdulillah

semoga semua baik-baik sahaja...

terima kasih sudi baca
jika rajin titipkan la komen uols
selamat menjamu selera ye.

Sunday, May 15, 2011

garlic bread simple ala cik puan rai

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
selamat malam semua...

oh ni post pertama since yang last 12/5/2011 diatas sebab masalah yang berpunca dari google...
lama kan tak hapdet...
ranking di nuffnang pun turun mendadak ~ erk macam la ranking tinggi mencanak bagaikan johan sblm ni..Ngeeee

oh kan janji petang tu kata nak share resepi garlic bread
okeh..okeh...
mesti semua ternanti-nanti kan?~tetiba bajet chef glamer HAHAHA

oklah...meh kita share resepinya yer....
resepi paling mudah yer...
bahan-bahan penting je...

8ulas bawang putih yang di blend
6sudu besar mentega
1 keping keju
satu buku roti (aku pakai HI5 je)jimat hikhikhik

1. panaskan kuali lepas tu masukkan mentega,keju agak-agak cair,kacau slow-slow masukkan bawang putih yang siap di blend tadi.bila dah cair masukkan mentega dalam satu bekas tutup dan tunggu dalam 3-5minit agak-agak xpanas la kan....
2.sapukan bahan tadi di atas permukaan roti dan bakar.dah agak-agak garing angkat sapukan dekat sblh lagi lepas tu bakar balik...(klu pakai oven sapu la dua-dua belah terus,yg sapu sblh macam aku ni sbb pakai kuali je...hahaha)
okeh dah siap...ringkas kan...senang je..dan jimat....
ada orang tambah daun parsley tp aku tak bubuh pun sbb kata nak buat resepi jimat dan mudah kan..
so beter kita buat yang simple-simple sudah..
janji masuk perut dan sedap~tetiba puji diri sdri HAHAHA

~ ini adalah rupa bawang putih yang di blend~


~ ini pula mentega yang dicampur dengan keju ~


~ yang ini setelah siap di campur bawang putih ~


~ taraaaaaaaaa
ini yang siap untuk di ngap!!!~


selamat mencuba ye uols.

terima kasih sudi baca..
kalau rajin silalah tinggalkan komen uols...

Sunday, May 1, 2011

oh mangsa fesyen!

pagi ini...sempena hari cuti pekerja...aku pun bangun pagi rilex2
after balik klinik...
aku pun buka majalah wanita 29april-5mei 2011
baca punya baca aku nampak satu gambar yang sedang mempromosikan sliming-sliming ni...
perghh mmg tertarik la...
tapi sampai dekat model dia mmg tak boleh blah...
aku paling rasa macam tak boleh blah la..
eh bukan aku nak kutuk model tu tak cantik okeh
model tu sangat cantik dengan badan slim melim bagai tu
perghh lagik la cun
tapikan yang aku nak komen pasai pakaian dia....masa dia jadi model sebelum tu..perghh mak aii baiknya pakai tudung baju sampai ke kaki labuhnya...
selepas tu...pakai jugak tudung tapi baju dah macam mini skrit...cuma sampai ke betis?
apa kesnya...oh aku rasa mcm dengan tak wayar pulak kan...
aku pun bukan baik,aku pun tak bertudung tapi takde pelekehkan tudung sebegitu...
pakai tudung tapi pakai baju tangan pendek,pakai baju sendat2 pakai seluar ketat2 yang nampak macam ubi kayu je..lagila teruk..
sekurang-kurangnya tolongla hormatkan pakaian..
anda tu memakai pakaian yang dibuat iklan seluruh dunia tengok orang ramai cubala pakai pakaian yang bersesuaian....
huh...sungguh aku janggal dengan fesyen...
adakah itu fesyen?
oh nasib baik aku tak pandai berfesyen...
tak caya kah uols?
try tengok ni...
oh aku bukan nak kutuk tapi kenyataan....



nota kaki tak bercagu ~ oh jangan jadi mangsa fesyen walau xbertudung jangan la terdedah sana sini...HAHAHA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...