aydina malaeka tihany

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Alexander Seth Ukasyah

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

✿ The Followers ✿

✿About Me✿

My photo
puan raihana humaira,masih muda remaja ;p,bonda Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah ,sangat simple,degil,sensitip,nakal,ceria,suka senyum dan sangat optimis dalam kehidupan .~doakan saya dan anak anak bahagia di dunia dan akhirat!~

✿tabung pahala✿

✿ Doa buat anakanda ✿

" Ya Allah peliharalah anak-anakku,Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah mereka, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah mereka dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezeki mereka. Ya Allah jadikanlah mereka sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umur mereka, sihatkanlah badan mereka, dan baikkanlah akhlak mereka, fasihkanlah lisan mereka, baguskanlah suara mereka untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Tuesday, July 31, 2012

gender baby saya.

Assalamulaikum ^^

Berkisar tentang kandungan yang mencecah 31weeks ni haruslah ramai yang bertanyakan gender anakanda.
untuk menjawab soalan tersebut aku dan walid baby masih belum mampu untuk memberikan jawapan sebab?
dua kali scan dua kali baby bagi tau gender yang berlainan....so yang adooo jelah...
aku dengan walid dia terima je.
tak kisah sangat.
setakat sekarang ni aku beli baju and barang baby yang kaler boleh pakai kedua dua gender.
kalau aku tau gender baby pun aku tetap akan beli kaler yang plain je...bukan kedekut tapi itu lebih baik...insy.Allah kalau dikurniakan anak kedua nanti gender yang berlainan pun boleh pakai jugak kan...tak perlu beli banyak banyak...sejujurnya aku memang plan untuk melahirkan lagi pada tahun 2014.
yang ketiga akan dijarakkan sedikit...
insy.Allah,murah rezeki kami kan.

walaupun tak tahu gender baby tapi itu semua tak menghalang kami membeli belah secara bersuka ria barang barang baby tapi semua ikut list dan ada yang bila beli tu dapat free gift barang yang nak digunakan itu sudah double triple menjimatkan.Alhamdulillah ^^

tunggu lelaki kacak tu balik dalam masa terdekat ni nak setelkan sikit sikit lagi barang baby,lengkapkan semua.
lega sikit hati.
tak kisahlah apa sahaja gender baby pun yang penting aku dan lelaki kacak tu akan berusaha untuk menjaga amanah Allah swt ini dengan sebaik baiknya!

selain dari barang baby,aku dengan lelaki kacak tu pun dah decide pilih  dua nama,satu nama baby boy,satu nama baby gurl.
nama terpaksa dirahsiakan dahulu..selepas baby lahir nanti akan diumumkan.Insy.Allah.
kalau semua bagi tau sekarang tak supriselah nanti....kasik chance la aku kasik uols suprise kan...
tak pun..karang ada pulang yang rembat nama tu....*feling feling aku pilih nama paling sedaplah! hahaha*

kain baju baby pun belum dibasuh lagi...insy.Allah walid dia balik ni..kita buli lah walid dia cuci dan jemurkan...praktikal...
nanti kan dok jauh jauh dah tak boleh nak manja manja...nanti walid jaga kami depan mata walid 3bulan lebih je....lepas tu kalau walid tak dapat tukar lagi jumpa on and off mungkin sebulan paling paling banyak pun 4/5hari...atau sebulan lebih 4/5hari...
tak kisahlah..yang penting sekurang -kurangnya lelaki kacak tu tak abai dan tak lupa tanggungjawab dia pada kami itu susah cukup!
insy.Allah ada rezeki lelaki kacak tu tukar...
aku sekarang bersikap positif...malas nak melalak dekat fb nun sebab kes tak jumpa laki..takat rindu-rindu tu adalah aku post jugak,tapi tadaklah mengamuk bagai...nak buat camna...bak kata papa sebelum aku kawin dulu "kakak,kalau kakak nak kawin dengan polis pga ni lepas ni kakak jangan nak meroyan sebab selalu kena tinggal.pga ni bukan kerja macam polis biasa dok dekat -dekat.kakak fikir dulu habis-habis sebelum tunang ni.kalau tak mampu kakak stop.lepas ni jangan nak salahkan jaja,salahkan semua orang sebab kakak memang dah tau ini hakikat sebenarnyakan."
mama pun ada pesan jugak dekat aku...
mama 1st time dia tengok lelaki kacak tu masa lelaki kacak tu datang rumah,memang dia dah kata....tu lah menantu dia nanti!
cesss....sedangkan masa tu aku tak bercintun pun dengan itu olang....2/3 hari lepas tu yang layan cintun..konpem berkat doa mama ni..hahaha
haishhh....sudah jodoh.
tiada siapa mampu melawan takdir Allah swt...
semoga Allah swt sentiasa melimpahkan rezeki yang halal serta kebahagiaan yang berpanjang untuk kami sekeluarga...Aamiin...


ok,baiiiiiiiiiiiii.

Sekian,
Terima kasih sudi baca...


Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamiin...

asal buka puasa je mesti jadi macam ni....

Assalamualaikum ^^

Yeah...
berbuka puasa pada ramadhan ke 10...
lately lepas je berbuka...memang aku terus fail.
letih sangat kot.
nak kata buat kerja macam macam tadak la pulak..dok opis pagi pagi je rekod itu ini..mai tengahari berpoyes poyes tunggu dekat kaunter je...
haishh itu pun letih jugak ke?
habis kuat aku susun,cop buku,lepas tu buat aktiviti dengan budak budak tu sikit...
tu kalau rajin la...

tapi tatappp penat...
ni tengah menaip ni pun dekat dua puluh kali aku menguap....
haish..tak cukup suplement ke aku ni....
ke aku dah tak kuat ni...
masa berbuka aku rasa aku dah makan dengan jayanya je...
padahal..hari hari aku makan kurma berbiji biji hehehehe
taip tiap hari makan nasi...tapi kalau makan masa berbuka..masa sahur tak makan dah..begitulah sebaliknya...
minum air,jangan tanyalah bergelen gelen la...hehehe
tapi aku tetap jadi letih jugak...apesal ye....
mungkin hakikatnya..aku memang malas,tapi dulu tak malas pun....
pembawakan kot,ye dak...
*ceh salahkan pembawakan pulakss*
 tapikan,sejujurnya sekaranng memang aku tak dapek nak makan banyak,sebab makan sikit je kena stop dulu...lepas tu makan lain...asal makan je perut rasa kembung jeeee...camne nak makan banyak banyak...
kiranya aku macam orang on diet la...
*nak jugekkk padahal perut meninggi....biarlah...orang diet versi orang perut kembung! *ngeee

kesimpulannya di sini...kena sedar diri...aku mengandung jadi tak boleh nak jadi pelahap....
choiiii....baru nak buat penambahan berat badan dengan jayanya...hehehe
segakkan awek ni...baik mengaku.......kalau dak aku sentappppp!!!

comei aih..sama comei dengan dolls tu.....
walid...kalau baby gugurl nanti geng bonda ye...hahaha


pssstttt ~ aku tak siapkan lagi beg bawak p spital...tok,dengan mama hari hari dok membebel je...alah....esok esok la aku buat hehehe...emangggg dasarrrrr

ok,baiiiii

Sekian,
Terima kasih sudi baca...


Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin... 

Monday, July 30, 2012

opocot kiah propa...

Assalamualaikum ^^

Today is a panas day....hahaha *oh my english*
okeh..cuaca panas kot hari ni...
tunggu masa nak balik kerja lambat je....
padahal lani balik kerja dah awal setengah jam dari biasa.
bila cuaca panas begini mulalah rasa macam dahaga semacam jerk!aiyok..posa posa posa...jangan kau...rugi posa nanti...hehehe
dah dekat jam 4petang mulalah nak melalut bagai...dah nak jadi omak budak pun...perangai terhegeh hegeh lagi...

uols ada facebook dak?
mestila ada...apa ke kurang cerdik kau rai oiiii...zaman lani budak sekolah rendah pun ada pesbuk..dok pong pang pong pang bercintun dalam pesbuk.soalan jenis apakah ini..hehehe

okeh fine,tutup kes.
mestilah ramai kan suka share status pesbuk dan mesti ramai akan kata...suka hati akula pesbuk aku apa aku nak tulis pun hak aku....bukan kau yang bayar bil aku pong!
*aku pun macam tu jugak hahaha*
tapikan,sedarkan anda...banyak mata-mata memandang status pesbuk anda tu...
kalau kita asyik share mengata,mengutuk orang then kawan kawan seangkatan pun join adventure la...konon konon nak jadi nasik tambah...lastnya...dapat sekali dosa tuuuu....yang adooooooo

so aku di sini kalau orang buat status macam tu...aku p komen jugak...tapi komen yang lawak je..yang tadak kena mengena...sebab pada aku orang macam tu jenihhh yang lost mind dan kurang cerdik....bukan apa kalau kita p komen bahan sama orang yang dia marah lagi dia sakit hati,so baik kita p cool kan dia,ye dak?
lelaki kacak tu memang dah sedia ada pesan dekat aku...
"sayang,main facebook ok,saya tak marah tapi jaga maruah saya...sebelum buat status tu fikir dulu....jangan pakai buat je....mata orang memandang..."
oraitt...betul jugak...

in case uols tengok status orang la kan....
dok mencarut bagai,mengata sana sini,sawan tak tentu hala...
1st sekali apa uols fikir....
kalau orang tu belum kawin mesti kita fikir,haishhh mak bapak dia ni tak reti ajar ke...*tu kalau budak budak*
kalau belum kawin dah dewasa sikit,haiiiishhhh dah besar panjang pun dok buat status macam ni lagik...malang betuii sapa bf dia dapat mulut awek macam tu...
kalau dah kawin pulak,haishhhhh iskkk..laki dia tak reti nak marah bini dia ke buat status dok mengata orang ni....macam laki dia tadak maruah ja.....

hambik....ini bukan aku je kata...hasil perbincangan meja bulat dengan 3/4orang rakan...hahaha
hambik kauuu siap bukak meja bulat...tapi bulan posa..makanya meja bulat tanpa air dan makan la...freee..modal air liur jeee...

bila kita pandang status yang orang buat tu agak kurang sihat makanya...kalau kita buat status macam tu pun..haruslah status tu orang pandang jelik je....
jadi berwaspadalah!



pstttt ~ agaknya lepas ni kena printscreen status sendiri kot hahaha


ok,baiiiii


Sekian,
Terima kasih sudi baca...


Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin...

Sunday, July 29, 2012

mclaren and quinny zap

Assalamualaikum ^^

Memula dulukan aku memang teruja habis dengan quinny ni...tapi bila belek spek dia...adoii....nak letak dalam kereta tuh...non adooo space lorh...
bentuk memang aku berkenan habis nampak stail je...bila aku tengok kereta kecik ku tu...matilah niat tersebut.
aku ni suka tengok lelaki tolak stroler nampak gagah perkasa je kan...
so memang ada stroler tu khas untuk lelaki gagah tu tolak tolak je...
aku tak boleh tolak dah hahaha sebab nanti tetiba nampak gagah perkasa pulak!

aku pun ushar ushar la dengan lelaki kacak tu...memang kami ni sangat suka dengan 3wheel...tapi bila fikir jangka masa panjang...says no la terus...
yelah...bak kata orang biar alah membeli menang memakai...
insy.allah...stroler tu akan digunakan pulak untuk adik adik anakanda nanti...
mana tau kan rezeki dari Allah swt....
bukan mudah nak membeli...jadi bila dah membeli kita kena gunakan sepenuhnya...

pada aku sangat penting stroler,
sebab aku adalah seorang yang sometime suka berjalan...tapi bila berjalan kan,kami dua beranak je...maklumlah walid kerja...jadi nak mana nak hangkut beg beg shoping...hahahha
mana nak gendong anak...makanya aku pun decide beli stroler...
praktikal sangat!
sesuai untuk single parents yang duduk berjauhan macam aku kan.
aku ni bukan jenis suka menyusahkan orang...
takan la setiap kali aku nak ke mall nak hangkut nanny baby skali...sudah....dengan si budak mak cik qaseh tu...hancus mall tu...hahaha
nak hangkut nenek baby...nak jalan pun dia letih...mau nak gendong baby...buatnya baby 7/8kilo mau mengah orang tua tu....fikir secara berpanjangan adalah lebih baik di sini.

lagipun...nanti aku boleh feling feling romantika di amorrr dengan walid baby jugekkk...
yelah dia tolak stroler boleh le aku jalan kepit kepit tangan dengan walid dia...hahaha...*hambik...nak jugakkkk menggatal di sini*
motippp aku nyahhh beli dok menyanyi dekat lelaki kacak tu beli stroler....

pada aku sekarang bukan soal mahal atau murah sesuatu barang tapi..soalnya adalah penggunaan dan kegunaan....
for me...kalau boleh pakai dalam jangka masa yang panjang apa salahnya beli yang mahal sikit dan berkualiti.
biar keluar duit sekali bukan berkali-kali...jadi lebih mahal lagi..rugi kot macam tu...

zaman sekarang semua kena fikir secara panjang jelah kan.....

cantik sangat kan...tp tula...tak praktikal..kena pakai kereta besauuu dulu baru boleh pakai ni...mpv ke....hilux ke..boleh la..banyak space....
cantik jugek kan....hehehe tak kisahlah asalkan boleh tutup macam payung tu dah ok dah.,..jimat space nak letak nanti!and baby boleh duduk dalam ni until 5years old!


ok,bai....

Sekian,
Terima kasih sudi baca...

Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin... 

Wednesday, July 25, 2012

tragedi ramadhan keempat.

Assalamualaikum ^^


Semalam kan...semalam kan....semalam kan...
*kalau dok depan depan mau kena pang...nak mula cita sambil terhegeh hegeh macam ni hahaha*
okeh,baiklah semalam kan ada satu tragedi yang aku tak menyangka terjadi terhadap diri aku...
wah kau puitissss...
masa pagi tu aku bangun tidur lepas sahur,kendian mandi pergi kerja baby dan aku sangat ok...

sampai petang pun okeh lagi...
elok aku balik je rumah...
mandi manda...tetiba masa mandi tu perut aku rasa macam krem semacam je...
lepas tu aku mula ler cakap dengan baby....
"anak bonda lapar ye sayang,kejap je lagi..."
lepas tu lagi menjadi-jadi lah dia....
then...bila aku cakap pujuk pujuk tak lama lepas tu oklah...
aku pun pla baring dekat depan sambil tengok cerita dejavu...
lepas tu tetiba ada iklan air oren...haha..terus tangan aku terketar-ketar...macam lapar sangat....
siap badan rasa seram sejuk...
tengok jam masa tu dah pukul 7.08minit,jadi nak bukak pun alang-alang sangat...
menahan jelah....
dalam masa yang sama aku rasa nak termuntah..p la dekat bilik air.yang keluar cuma angin je....
nasib baik selamat...kalau tak terbatal puasa aku...
angkat je kepala rasa nak pitam,nampak gelap je..terus aku p duduk...
menunggu waktu berbuka,
zappppppp....azan magrib je...terus aku tadak tangan baca doa...ambil air minum...makan kurma....
baru nak suap makan k.teow kungfu terus meloya...lari p toilet....keluar habis...
choiii....
tak lama lepas tu sambung balik makan....ok..ingatkan misi kali ni berjaya....tak lama bertahan dalam 10minit lebih je....lepas tu outttttttttttttt....
sudah....perut masuk angin kot....
lepas tu terus masuk bilik baring baring,sambil cakap telefon...
dalam pukul 10 lebih membuat cobaaan makan kembali...
kali ni pun sama jugak....maka selepas tu terus tidurlah...
malas mau makan lagi......buat sakit jiwa je...hehehe

bangun sahur pagi ni aku hentam makan nasi tambah sampai dua kali....makan punya makan...tetiba keluar balik....
tapi tak banyak la sangat.
kira masih ada saki baki lagi dalam perut comels ni...
harap harap ni menjadi kekuatan untuk aku dan baby berpuasa hari ni.

sekarang dah pukul 12 lebih pun masih mampu lagi bertahan...Alhamdulillah...
semoga anakanda kuat dan sihat ye sayang....

nasib baik sekarang ada doktor ni....
boleh la...ubat segala penyakit...
doktot makcik qaseh hehehe


psttt ~ aku rasa semalam sebab aku sakit perut p toilet 2/3kali kot membuang,perut kosong terus tu yang jadi macam tu....hehehe
*boleh kau story menda menda gni hahaha*

ok,baiiiiii

Sekian,
Terima kasih sudi baca....

Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin... 

Tuesday, July 24, 2012

merasmikan stokin pantang sebelum tempoh berpantang.

Assalamualaikum ^^

Wah....pagi ni hujan uols dekat kedah ni...
sangat syiok..petang semalam hujan,rini hujan...rasa redha je puasa dalam keadaan macam ni...lega sangat.Alhamdulillah...dipermudahkan...

hari ni kan...aku telah merasmikan stokin berpantang...
ritu kan aku war war nak membeli stokin HPA,tapi tup tup tak jadi sebab kawin aku offer beli stokin DCL dengan harga yang maha murah...apa lagi rembat jelah...jimaaat kennnsss...

sempena kesejukan yang melampau ni aku pun dengan jayanya merasmikan stokin berpantang tersebut.
padahal memang dah spare stokin tu tempek letak dekat pocket bag lappy...niat tu dah pasang awai awai...cuma masa tidak mengizinkan...
maka dengan itu hari ini telah terjadi sesuatu yang bersejarah...
lepas je sapu krim tumit pecah....*siyes aku lupa nama menatang tu nak amik tengok dalam beg aku segan gila*
aku pun sarung lah stokin tersebut...
haish..syiok pulak..tambah-tambah ada love love ...
lagi love la aku yang pakai ni...
biasalah aku kan jenis yang tak sabar nak test kalau benda baru ni....
kalau boleh aku nak paksa anakanda pakai baju baju dia semua sekarang...hahaha
gila kentang perangai ni memang keji kan...weksss



moh ler kita share tentang kebaikan stokin DCL ni...
dan kawan yang jual dekat aku tu kata stokin ni boleh pakaimasa pregnant.
boleh mengurangkan bengkak kaki...kan kaki aku membengkak since 3month prgnt lagik....bukan sebab berat naik,berat okeh je..misi dekat klinik pun konpius hehehe

weweeiitt  kau tengok model dia...tauker sdri okeh!
jimat seh..tak payah hired hired model dah kihkihkih


DCL Bio Energy Socks:
DCL Bio Energy Socks is made of pure cotton and is embedded with Bio Ceramic which emits long range infrared. The long range infrared ray can penetrate into the part of our soles and promote the circulation of blood. It also helps prevent bacteria growth, eliminate foot odour and itchiness. It is an ideal health product for the whole family.

Function of 
DCL Bio Energy Socks:1. It helps to promote blood circulation and enhance the constitution and health of the human body.
2. It helps to alleviate cramps.
3. It prevents bacteria growth, liminate foot odour and itchiness.
4. It is able to help prevent vigorous sweating effectively and maintain the dryness and comfort for the feet.

Price/Harga:
Code/Kod:PC-5
Stokin Bertenaga Bio-DCL/ DCL Bio-Energy Socks
WM: RM38.80 | EM: RM41.80 |Bru / S'pore: $20.00


Stoking Bertenaga Bio-DCL:
Stoking bertenaga Bio DCL diperbuat daripada kain kapas yang berkualiti dan ianya mengandungi Bio Seramik yang dapat mengeluarkan pancaran infra merah jarak jauh. Pancaran infra merah jarak jauh dapat meransang bahagian-bahagian tapak kaki dan menggalakkan peredaran darah. Ia juga membantu mencegah pembiakan bakteria dan menyingkirkan bau kaki yang busuk serta melegakan gatal-gatal di tapak kaki. Ia merupakan produk penjagaan kesihatan yang baik untuk seisi keluarga.

Fungsi Stoking Bertenaga Bio-DCL:
1. Membantu menggalakkan peredaran darah dan meningkatkan konstitusi serta kekuatan tubuh manusia.
2. Dapat membantu melegakan kekejangan dengan berkesan.
3. Mencegah pembiakan bakteria dan menyingkirkan bau kaki yang busuk serta melegakan gatal-gatal di tapak kaki.
4. Dapat menyerap peluh dengan cepat dan berkesan supaya kaki sentiasa kering dan selesa.





sat aku nak tanyang bahan bukti kaki aku sekarang
muahaha...

nak jugak tayang kaki burukss dia....


saja senget senget kan kaki tu nak tunjuk love love dekat uols...hahaha
gila perasan loving bila pakai stokin ni :)
aku baca testimoni orang,ada yang kata bagus buang angin dalam badan...bila pakai asyik terkentut je...ngeh3x
lepas tu bau kaki pun tadak...
dah tu...boleh kurangkan dengkuran masa tidur...

buat masa ni aku beli sepasang je dulu...tengoklah bulan depan kalau PM bagi BONUS banyak boleh la aku beli lagi sepasang dua kan...hehehe...nanti nak test beli HPA pulak...

psttt ~ aku harap lelaki kacka tu tak baca entry ni...sebab aku telah menggunakan stokin tersebut hahaha dan berniat untuk pow beliau beli stokin lagi sepasang dua kan...

ok,baiiii.....


Sekian,
Terima kasih sudi baca....

Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin... 

Sunday, July 22, 2012

cemara spa memang best!

Assalamualaikum ^^

Time lelaki kacak tu balik ritu,aku telah membuli beliau untuk menghantar,mengambil serta mengeluarkan duit poket untuk aku ke spa...hehehe
tang poket tu penting!!!

al-kisahnya kan telinga aku ni sejak dari pregnant ni makin menjadi-jadi kau,gatal dia...
rasa macam ank cabut je telinga ni kat bawah tengok apa yang ada...bila korek suci murni je...buat sakit telinga je...aku p klinik bagi ubat yang sama,jumpa doktor dekat hospital pun sama jugak...
sebelum pregnant pun gatal-gatal jugak dekat dalam telinga ni...tapi taklah seteruk sekarang.

satu malam tu aku memang rasa gatal sangattttttttttttttt
maka aku pun paksa lelaki kacak tu tiup telinga aku sampai aku tidur hehehe
*walaupun aku memang dah sangat gatal dengan dia kihkihkih*
setelah itu lelaki kacak ni memaksa aku buat rawatan resdung,kalau tengok dari segi muka aku suci je..tadak pulak jerawat bagai....entah dah dia ofer aku okeh je...
apalah sangat suakan muka aku je ni hahaha

then aku pun pergi lah ke spa kak sue.
cemara spa,dekat parit buntar area pejabat mara.
hoiii servis tak payah cerita memang tip top sangat!
meletops tau noks.
sebelum sebelum ni aku dah pernah la p.
buat rawatan urut badan,lepas tu facial,mengurut dengan mak kak sue ni...kan mak dia bidan kampung...urut betulkan kitaran period...

1st,nampak je pintu masuk suda....
memang meletop.
kali ni aku buat facial resdung tanpa menggunakan mesin,yelah aku pregnantkan..just buat normal facial je...
tapi buat normal facial pun...mak aiiii...memang syiok la...boleh tertidur aku kalau lama lagik...tu pun dah hampir hampir nak terpejam dah mata...dengan suasana lampu semua....hoiiiii tak menahan.

lembut je tangan gosok gosok muka aku.
yang syioknya...spa ni khas untuk wanita je tauu...orang laki jangan mimpi nak masuk ok!

kalau ada yang nak try boleh la contact kak sue buat apoiment.
selalunya penuhla...aku ritu pun bernasib baik sangat sebab kebetulan je....
kalau tak memang aku dok ushar pun spa dia orang keluar masuk je...
dah la servis terbaik,pakej pun taklah mahal mana.

ni gambar pintu masuk dia....fuh...seni sangat tauu...dan sangat cantik!

ni tempat kita urut urut,facial...sangat selesa...dengan muzik pulak....
bath tab dia....feling princes princes kau...hehehe
ni sepanjang jalan nak masuk ke dalam tula....sangat cantik!
tengok tempat jalan dia...feling kauuuu
tempayan isi air mandi bunga dan aura...feling orang dulu dulu mandi pakai tempurung kelapa...
ni tempat jalan dari luar...

haishh.....
nanti mintak lelaki yang teramat kacak di alam semesta tu payungkan lagi ke sinilah!
alah....tak mahal mana pun...setakat 2 bulan sekali manjakan isteri apa salahnya kan..hihihihi
*kena bisik-bisik manja lebih sikit lepas ni ngeee*

0125692960 kak sue
sesapa nak p tu boleh la call kak sue dulu....
dun wory mesti tak nyesal punyalah....
harga pun tak mahal,pakej setaraf dekat spa yang mahal-mahal tapi price memang pada aku sangat berbaloi dan mampu.
yelah untuk orang yang bukan bergaji besau macam aku ni pun boleh p,tambah tambah uols yang gaji puluh puluh riban kan....


ok,baiiiii
nex wek nak p buat facial lagila....hehehe


Sekian,
Terima kasih sudi baca....

Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin... 


Saturday, July 21, 2012

panduan cara ganti puasa untuk ibu menyusu dan hamil :)

Assalamualaikum ^^

nak share sedikit info untuk para para ibu dan bakal ibu...

BERPUASA DAN MENYUSU? RISAU? SEDIKIT TIPS UNTUK DIKONGSI :)
1. Sediakan stok susu (ebm) yang mencukupi. 
2. Kerapkan pengepaman pada waktu malam selepas berbuka jika khuatir tidak larat untuk meneruskan puasa jika mengepam pada waktu siang hari.
3. Amalkan bersahur dan jangan tinggalkan sahur.
4. Banyakkan memakan kurma. Berbuka dengan kurma sendiri adalah amalan sunat. Gula dalam kurma adalah jenis glukosa dan fruktosa yang mudah diserap ke darah dalam badan. Karbohidrat dalam kurma wujud dalam bentuk glukosa dan fruktosa, jadi ia mudah diserap dengan segera dan akan membekalkan tenaga kepada kita.
5. Minum air secukupnya supaya tidak dehydrated.
6. Banyakkan berehat.
7. Bagi anak-anak yang sudah berusia 6 bulan dan telah diperkenalkan makanan tambahan, saya kira ibu-ibu boleh menggalakkan penggambilan makanan pejal dengan lebih kerap dan ini menampung keperluan susu pada waktu siang.
8. Berdoa kepada Allah supaya dipermudahkan segalanya.
Walau bagaimanapun, Islam itu tidak memberatkan. Terdapat kemudahan untuk sesetengah golongan yang kurang keupayaan dalam hal-hal ibadah termasuklah dalam ibadah puasa.
Allah telah berfirman, “Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan Dia tidak menghendaki kesukaran bagimu.” (Al-Baqarah: 185)
dan Firman-Nya lagi, “Dan Dia sekali-kali tidak menjadikan untuk kamu dalam agama suatu kesempitan. “(al-Haj: 78)
Terdapat rukhshoh (keringanan) dalam syari’at bagi para ibu yang sedang menyusui untuk meninggalkan puasa Ramadan dengan membayar fidyah sebagai gantinya.
Hal ini disebabkan adanya masyaqqoh (kesulitan) untuk menyusui sambil berpuasa, dimana ibu menyusui perlu untuk minum dan makan yang mencukupi agar dirinya mampu menyusukan dan juga agar penghasilan ASI tetap lancar.
Hal ini juga menunjukkan pentingnya menyusuikan anak dengan ASI. Seandainya ia tidak penting, syari’at boleh sahaja menentukan ibu menyusukan tetap wajib berpuasa dan bayinya diberi minum dari susu-susu lain seperti formula, susu lembu dan sebagainya.
Oleh yang demikian, teruskanlah penyusuan dan jika tidak mampu, maka ingatlah sifir ini :)









ok,uols semua selamat berpuasa...
harap-harap artikel ni boleh la dijadikan panduan kepada semua kan :)


ok,baiii....

Sekian,
Terima kasih sudi baca...


Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin...  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Sunday, July 15, 2012

tanda-tanda pasangan anda curang ^^

Assalamualaikum ^^


Zaman sekarang ni macam-macam dugaankan dalam kehidupan...
aku menulis berdasarkan pemerhatian.

orang lelaki mungkin tak tau yang wanita ni diberi satu anugerah yang tak ternilai iaitu perasaan yang tak senang,teliti jika suami curang kan...
sebab tu bersepah sepah kes yang suami curang isteri sendiri kesan,ye dak???
menipu kot mana pun lambat dengan cepat je dapat kesan...baik dok dekat baik dok jauh...

1.GAYA BERUBAH.
kalau dulu tak kisah tak pakai perfume,ni nak keluar mesin rumput pun wajib pakai perfume tauuu.....
gaya rambut tukar,buat stail muda remaja...kalau dulu pakai baju t-shirt lusuh pun ok,sekarang sory...nak pakai yang mahal-mahal..nak identiti jeee...in case berubah untuk isteri atau isteri yang ubahkan oklah kan...tapi kalau sebaliknya...jeng-jeng-jeng...haruslah berwaspada....
*daku akan pastikan perfume lelaki kacak tu bvlgari...bau lain siapla...hahaha...padahal dok bau peluh sokmo...kihkihkih*

2.TELEFON BIMBIT.
sebelum ni campak je henpon dekat mana-mana pun takpe..tak kisah sapa nak pegang pun,anak,isteri ok je...
tapi kalau tetiba henpon tu p jamban pun bawak masuk tu memang ada something wrong la tu...lepas tu cakap tepon sembunyi sembunyi..alamattttttttttttttttt
kalau dulu setiap satu jam sms wife,tetiba je...seminggu dua ni bz semacam nak sms wife tak sempat tapi henpon dok bunyi sms kejap-kejap masuk,then boleh pulak suami reply kan....memang something wrong some where la tu.....
*part ni aku kadang-kadang sport check la jugak henpon dia..tanya itu ini...kalau dia jawab elok tu maknanya ok..tapi kalau marah-marah tu fail...setakat ni alhamdulillah,semua masih dalam lindungan Allah swt*

3.HUBUNGAN SEKS BERUBAH.
selalu je mengelak...nak tidur dengan anaklah,letihla..bawak balik rumah parents la...bawak keluarga mertua datang rumahlah...ada je yang menghalang...kadang-kadang tidur dekat sofa didepan alasan tertidur masa tengok tv,kalau sekali dua okelah...tapi kalau setiap hari..itu namanya melampau...
isteri pun manusia biasa punya nafsu...
macam tu jugak dengan suami...takanlah boleh tahan nafsu kan.....yang ni malas nak kupas panjang-panjang lu fikirlah sendiri....

4.SERING MENGHILANGKAN DIRI.
kejap-kejap tadak...kejap-kejap keluar p kedai depanlah..balik tangan kosong je..kejap-kejap masuk toilet sampai 2jam padahal keluar tak flush pong...
pergi kerja sejam lebih awal,balik kerjam 2/3jam lewat..kalau dulu belum pukul 8 jangan mimpi nak keluar rumah..sekarang cerah je..terus berdesup..tadan nak cium2 dahi salam2 aih...
panggilan tak berjawab,sms pun tak berbalas...haish....alasan yang sama...taip tiap hari sibuk...natang apa yang dia sibuk pun tatau....padahal kerja macam orang lain jugak..bukan kerja perdana menteri pun...

5.PENGGUNAAN WANG YANG BERLEBIHAN.
asyik tadak duit...baru je 2hari lepas dapat gaji tetiba dah tadak duit....lepas tu mulalah buat muka kesian dekat isteri ni...pinjam duit..bulan lepas pun pinjam tak bayar-bayar...camne???
bil astro tak bayar,letrik,air tertunggak,sewa rumah melayang,waima duit belanja anak pun dah tadak..semua isteri pulak bertanggungjawab..yang ni dah parah....
check kad kredit,shoping baju pompuan..tapi tak pernah pun bawak balik dekat isteri kan....terukkk dah ni!

6. CARA LAYANAN BERUBAH.
kalau dulu,boleh cakap baik-baik manja manja..ni sorylah...jangan mimpi...silap silap kena maki hamun ok...baru bukak mulut sikit dah kenaaaaa....
dulu balik reja,duduk main dengan anak-anak...sekarang balik reja baring pegang henpon dok tot tet tot tet..sms...
sometime ada jugak yang suami berubah terlebih manissss ok....tu pun petanda...hehehe

7.TUKAR PASSWORD FB,TAGGED SEMUA YANG PENTING-PENTING.
sebab malas nak bagi wife ni check sebab tu tukar..senang nak mengatal kan...kot berkenalan dengan awek dari internet....
silap silap buat lagi satu fb konon-konon single bagai..boh gambar kemain bergaya...fuh...kalau dekat daku...mau meletoppppp hahaha

8.KATA HATI SEORANG ISTERI.
nak membandingkan semua petanda ni dengan kata hari seorang isteri sangatlah tidak layak...
apa pun kalau kata hati isteri tu suami dia curang,something wrong haruslah dia berwaspada...
kita lebih mengenali pasangan kita,lebih dari ibubapa beliau mengenalinya.sebab kita hidup bersama,sekatil dan segala-galanya...
sometime,tanda-tanda diatas ni ada tapi kita sendiri yang singkirkan....
kata tu tak betul...terpulangla pada diri sendiri...
jangan sampai semua terlewat...nanti ada yang akan lebih terluka lagi...


*pesanan ni untuk diri sendiri dan orang sekeliling.
tak bermaksud aku pun entry ni lelaki kacak tu curang dengan aku,aku cuma share tak salahkan...
semua ni umum.
setakat saat ni,Alhamdulillah,rumahtangga kami belum sampai ditahap wujudnya orang ketiga...semoga Allah swt melindungi semua ini kan...^^
Aamiin....


k...baiii

Sekian,
Terima kasih sudi baca...


Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin...  

Thursday, July 12, 2012

tips memperbanyakkan susu badan.

Assalamualaikum ^^

yea...tajuk entry mungkin sangatlah kelakar sebab aku bersalin pun belum tetiba bagi petua bagai kannnnnn....
aiceh uols,
kutuk ai kerrr????saman kang!!!
ahaks

okeh...tak salah share info kan..aku join kelab ibu menyusu since dari awal aku prgnt tu pun mbr yang invite makanya aku pun godek-godek la tips semua...selain dari aku tanya orang-orang dekat sekeliling aku kan...

1.LOBAK PUTIH.
omak dengan tok aku selalu paksa aku makan lobak putih...
mulalah selalu dok buat sup...
choii...tapi aku makan jugak sebab yelah nak banyak susu dak....
mak aku ler salu ugut hahaha...lepas tu mulalah dok cerita pasal dia masa mengandung aku dulu selalu makan sup ni..sebab tu aku menyusu sepenuhnya....24kali story yang sama je...bila aku ngelat....so bila dia beli lobak putih aku terpaksa buat ayat " yea...yea mama beli lobak putih untuk kakak dengan cucu mama ni"sengih jeee dia lepas tu....huh...

2.MILO + SUSU
ini satu lagi tips mudah....bukan milo o oke.milo+susu so...lepas ni dalam pantang aku try lah~

3.MINUM HORLIKS.
uwaaa ni aku try buat memang aku fail...tak boleh,tambah-tambah nampak kaler putih...seksa kot bila muntah keluar air kot hidung.....3/4kali jugakla aku test,sampai lelaki kacak tu kata "sayang,kalau dah tak boleh jangan seksa diri"
uols sapa yang suka horlick try la...

4. MINUM AIR KOSONG SEBANYAK MUNGKIN.
yeeee...ini aku pass...hari-hari berlambak aku minum air kosong dengan harapan nanti jadi susu yang banyak tau...jangan asyik p kencing je malam-malam...hahaha

5. AIR REBUSAN KUCAI.
ini aku dapat info dari group menyusu tu...depa bagi tips dekat aku..nanti boleh try kan...aku makan kucai tadak hal..harap-harap air rebusan dia pun aku teguk selamber jeee....demi baby...demi baby....macam mak aku dok sebut-sebut tu hahaha....

6.MAKAN SAYUR SAWI.
tak kisahlah dicelur,buat sup,goreng ke apa ke...asalkan ada sawi..mungkin kalau lalu makan jelah macam tu hehehe...
okeh yang ni boleh suruh lelaki kacak tu buat menu berpantang seminggu 2kali..mudah sikit kerja dia...

7.KACANG TANAH DIPANGGANG BERSAMA SUSU KAMBING.
wah...hurm...boleh cuba nanti kan....

8.BUAH LAICI,LONGAN,MATA KUCING DAN RAMBUTAN.
bukan yang dalam tin ye uols.yang ni yang buah memang buah dari pokok....okeh,aku akan usaha makan dari sekarang mana yang mudah dapat,since semua buah-buah tu aku makan kan....so tadak hal....

9.AIR REBUSAN BUAH PALA/PEGAGA.
yang ni aku tak pernah minum tapi boleh try la kan...hehehe

10.AIR KELAPA.
okeh,yang ni pun mudah dapat.good tips.

11.KOBIS.
tak kisahla masak apapun...tapi aku memang suka kobis hehehe....so boleh jugak try kan!

12.DAUN BETIK.
rebus beberapa helai daun betik then minum air rebusan tu....

13.AIR SENGKUANG CINA.
setakat aku makan sengkuang tu aku memang pernah la...tapi air sengkuang belum lagi..tak pe nanti boleh test.

14.KENTANG.
makan lah kentang banyak-banyak...yesss dapat makanan fvrt aku je semua ni..legaa....

ini jelah petua-petua tradisional aku dapat..so tak salahkan share info...
selain tu KENA KERAP MENYUSU ANAK,dari situ baru banyak susu badan kan.
insy.Allah kita semua yang baru nak menyusu badan ni akan dimurahkan rezeki...

pada aku try jelah petua yang tak memerlukan belanja ratusan ringgit ni mana tau berkesan...nanti kalau tak okeh kita try suplemen pulak kan!

tak salah mencuba.
ala homei-homei ni.....

ok,baiiiii


Sekian,
Terima kasih sudi baca...



Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin...


Karnival minggu penyusuan susu ibu sedunia 2012

Assalamualaikum ^^

since aku kerja dengan salah satu penganjur maka dengan itu aku pun terpanggil sama untuk mempromosikan menda...
kalau lah aku dekat k.l konpem aku p..mesti best kan....
mesti banyak free gift....
sesappa yang p tu tolong la bagi free gift tu dekat aku hahaha




kepada momy to be atau pun yang dah memang menjadi seorang ibu susu yang tegar*chewaaah*
sila la jenguk ke sini...kepada yang berdekatan la kan....tengok siap tiada bayaran lagi...

uwaaa nak p.......mesti ada booth jual storage bag,botol2 yang murah-murah kan...sob...sob..sob...
sentap tau bila fikir macam tuuuuuuuuuuuuu.....

ok,baiiiii

Sekian,
Terima kasih sudi baca....


Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin...

tolong kick perut bonda sekarang boleh?

Assalamualaikum ^^

Di hari khamis nan indah ini,*indah sebab esok jumaat,sabtu aku cuti hahaha*

hari tu kan aku pergi monthly checkup,
so after this aku kena check sebulan 2kali di klinik desa.
nasib baik nurse dua orang tu baik kauuu...kalau tak aku mesti rasa ngeri je nak p hahaha

kali ni aku terpaksa ambil darah 2kali jugak..
1st ambil darah,check hb tak sampai 8....
mak aiii aku pun sentap+terkejut kau....padahal darah merah pekat elok...
lepas tu nurse tu cucuk sekali lagi....
kalu kedua ambil 11 lebih...u seeeee...
nurse tu kata mesin hb ni memang macam tu..selalu buat hal...
kau mesin sajalah tu nak merasa darah aku banyak-banyak...hampeh!
mencik tauuuu

berat aku naik dekat 1kg,
so far okehla...
semua ok,baby gerak ok..tinggi rahim ok...
time nurse check nak dengar degupan jantung baby syiok dok kick2 tangan nurse tu...marah la tu kacau je dia nak landing kan..kan...kan

mulai semalam aku dah start kira gerakkan baby,
asal cukup je jam...aku akan cakap...
baby sila kick bonda...senang bonda nak tanda ni..hahaha
lepas tu hari ni tak payah suruh..mesti dia kick je terus...kihkihkih
pandai kamu ye sayang,muuahhh muuahhh untuk kamu...
biasalahkan..kalau cerdik,pandai tu konpem ikut bonda dia..muahahhaa....

pejam celik dah 28weeks dah aku pregnant....
sekarang aku cari banyak info tentang penyusuan,
cara nak simpan semua...
Ya Allah,murahkan rezeki kami anak beranak..berikan lah aku kesempatan untuk menyusu sendiri anakku...
uols pun doa-doala sama untuk aku dengan baby ye...

buat masa ni aku makan kurma je...
setiap hari mesti aku makan kurma dan banyak minum air kosong,ini pun aku ambil tips dari orang berpengalaman....
dan aku mesti yakin yang aku mampu menyusukan baby!
nak beli suplemen maklumlah...bukan orang yang berkemampuan besauuu...takat-takat ni je...jadi guna kaedah tradisional dulu ye...yang mana murah dan praktikal kita guna pakai.
Insy.Allah,Allah swt sentiasa membantu kita kan..kalau dah niat kita baik.


pssttttt ~ orang kata kalau menyusu badan nanti kuat makan lepas tu badan jadi mok mok..alahhh apa aku kisah..yang penting dapat susu baby sendirikan..itu lebih baik!moh kita kempen menyusu badan hahahaha

anakanda cepat kick bonda nak tanda dalam buku ni...hihihihi

ok,baiiiii


Sekian,
Terima kasih sudi baca....

Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin...

Tuesday, July 10, 2012

warehouse sale!!!

Assalamualaikum ^^

aku dapat info yang sangat mantap,meletop kebammm kebooomm macam mercun tahun baru cinaaaa....

ok,aku dapat info ada 2sale dalam hujung bulan ni...iaitu bulan puasa....

terussss aku stressssssss...tau sebab apa...sebab aku tak boleh p !
hoiii awat tak buat dekat penang ka,ipoh ka,alor star ka...ada jugak chance aku nak p kan....


  • PARENTHOOD EXPO 27-29TH JULY 2012, MALAYSIA'S LARGEST BRANDED MOTHER AND BABY EXPO, MID VALLEY EXHIBITION CENTER, KL.

  • 25hb-27hb -OKBaby Warehouse, Jln BP 7/16, bandar bukit puchong
 aku rasa pening bila tulis semua ni..sebab aku tak boleh p...sob...sob...sob...
uols yang mana p tu tolong-tolong la beli satu,dua barang dekat aku...kalau 5/6 barang pun tak pa...lagi aku sukaa...hahaha
mesti sakit kepala aku hilangkan...kihkihkih


ok,baiiii.....

malas nak tulis panjang-panjang aku sedih ni...ahakss



Sekian,
Terima kasih sudi baca...



Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin...


Sunday, July 8, 2012

cita cita aku dulu...

Assalamualaikum^^


Duluuuuuuuuuuuuuu la kan....
ini cerita dulu...bila cerita dulu tu kira zaman aku remaja riang ria la...sekarang ni pun masih remaja..hihihihi

ada tak semua orang capai cita cita yang dulu uols tulis dalam biodata,yang berangan angan makcik kiah duluuuu....
kalau tanya aku memang taklahhhhhhhhhh....
aku sendiri tatau macam mana aku boleh kerja sebagai librian...ahaks
nak kata aku loveeeee sangat dengan buku tu taklah...tapi memang aku suka sangat membaca kan!
mungkin tu dinamakan jodoh kot hahaha

dulu kan...
masa aku sekolah menengah...
aku ni teringin sangat nak bukak kedai bunga.
siyesly,aku memang gila bunga...
kalau boleh nak tidur atas bunga je tau...hahaha
tapi sejuta kali sayang aku memang tak dapek la bukak kedai bunga...
kalau aku bukak pun buat rugi company je...mana taknya..kalau dah aku je yang dok feling dengan bunga bunga tuh...
biarlah tu semua jadi cita cita terendam sudaaaa
yang syioknya....
dekat rumah aku hanya ada satu pasu bunga,tu pun bunga d.i.y bunga stokin pink kaler aku buat masa nikah duluuuuuuu...hahaha
sob..sob..sob... menangis orang baca ni hahaha...
kalau dak tadaklah aku selalu bagi dekat lelaki kacak tu bungaaaa...auwwwwww
mula mula dulu pelik kot pompuan bagi bunga dekat laki lelama dia pun dah jadi macam biasakan..hehehe
suka ke tak suka ke dia tetap kena acept jelah perangai isteri jelita dia ni..chewaahhh
apehal kau baca sambil senyum senyum tak cayalah tu aku suka bunga lalalala
fine,sila panggil aku kakak bunga sekarang kihkihkih

lepas tuuu kan..satu lagi cita cita aku yang tak kesampaian jugak...
masa ni dah habis sekolah dah...
cita cita aku adalah bukak kedai bajuuuuuu...
wuuuuu....yes noks...
biarpun aku berjiwa kental tapi aku tatap punya feling nak bukak butik tau...
sebab boleh aku sentiasa up to date...padahallllllllllll hampeh...
kira oklah kan...kureng kureng ada jugak cita cita yang boleh mendatangkan hasil....


tapiiiiiiiiiiiiiiii tu semua duluuuuuuuuuuu
setelah aku besar panjang berat kedaung ni...lastnya aku jadi jugak librian hahaha
tak kisah la...tu pun sebab aku memang malas nak futher study.
mak aku memang bagi lesson panjang lebar kot.
kalau tamau study dah boleh tapi kena cari reja yang tetap..kureng kureng ada masa depan reja kerajaan...
so aku dengan jayanya mintak reja sana sinun...
akhirnyaaaaa dapat jugak reja kerajaan...Alhamdulillah...
sampai sekarang masih berkerja...

dan kini cita cita aku adalah untuk menjadi SURI RUMAH TANGGA *mungkin sebab rumah aku tadak tangga lagi tu yang masih belum tercapai..lepas ni kena suruh lelaki kacak tu beli rumah dobelas tingkat hahaha*
nasib baik la aku tak belajar tinggi tinggi mana...tapi tinggi la jugak dulu sekolah dok tingkat 3 hahaha
kira tinggi la tu..tak boleh nak terjun tiruk...kalau terjun mau patah kaki kang ngeee
last sekali,
cita cita aku boleh kau nak jadi suri rumah...hahah
yang ni aku dah aply borang dekat lelaki kacak tu...
kalau ikutkan dia anytime je...
tapi kan..aku ada hutang and komitmen lagi...so buat masa sekarang ni aku akan setel hutang kereta dulu..alah lagi 4tahun je bukan lama mana pun...
then target mungkin around 5 or 7 years lagi aku akan menjadi suri rumah...insy.Allah...
dan kemungkinan tersebut akan terjadi jugak jika aku telah beranak 4...hahaha
*limit anak kakitangan kerajaan kan cuti bersalin 5orang je...so lepas je aku pregnant yang ke 5 tu mungkin dah tak kerja kot...hahaha,kalau tukar skim nanti aku fikir lain la kan...ngeee*
dari aku perabih duit hantar ngasuh lebih baik aku jaga sendirikan.
Insy.Allah masa tu lelaki kacak tu pun dah tukar ke sini.
jadi bajet untuk ulang alik kan kurang.
masa tu pun dah beli rumah sendiri,duit kereta dah setel..
aku pun akan buat bisnes dari rumah..mungkin menjual dari internet je kan.
why not!
oh planing kemain lagi....
alah berangan bukan kena duit pong...hahaha
banyak benda masih dalam kepala hotak ni.
nak setel banyak sangattttttttttttt...jadi kena usaha dari sekarang.
pulun saving tak boleh boros.
aku sekarang memang kumpul syiling dalam botol susu,
pulun kau...*tapi kalau sesak aku malas nak p amik duit dekat bank aku rembat duit dalam tu jugak p tukar hahaha*

haishh...indahkan berangan sebegini...
PM naikkan gaji saya 70% Boleh?ngeeee
dan akhirnya saya telah berkahwin dengan seorang anggota polis yang garang,bengis,kuat marah,kuat makan tapi beliau setia,baik hati,penyayang,cintakan saya
*entah camne boleh kawin dengan polis tatau...semua salah beliau la...ngorat sangat saya hahaha*



Sekian,
Terima kasih sudi baca...

Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin..




Saturday, July 7, 2012

peranan seorang suami di saat menanti kelahiran.



Assalamualaikum^^

Today nak share tentang peranan suami saat isteri sedang menahan sakit melahirkan permata hati...
pssstttt...entry ni bukan sahaja untuk lelaki kacak tu tapi untuk semua suami-suami ye uols...


Apabila isteri memasuki minggu terakhir kehamilan, kehidupan anda turut berubah. Kehidupan sosial semakin terhad, hubungan kelamin tidak sepenting dahulu dan perbualan anda dan isteri juga banyak berkisar tentang kehamilan dan kelahiran. Saat-saat itu anda perlu memainkan peranan sebaiknya.

• Kelas Antenatal
Teman isteri anda ke kelas antenatal yang biasanya bermula sekitar 32 minggu kehamilan. Di kelas tersebut, bakal ibu dan bakal bapa diberikan pelbagai maklumat tentang kehamilan, kelahiran dan keadaan selepas bersalin. Kelas ini turut memberi peluang kepada anda berkongsi pengalaman dengan bakal bapa yang lain.

• Berikan Sokongan
Anda mestilah sentiasa peka terhadap keperluan fizikal dan emosi pasangan dan tunjukkan simpati. Bermula dari hari pertama kehamilannya, tubuh isteri sedikit demi sedikit mengalami perubahan. Menjelang tiga bulan terakhir kehamilan, berat badannya semakin bertambah. Keadaan ini menyebabkan isteri tidak selesa dan sentiasa letih. Galakkan isteri meluahkan perasaannya. Bersabarlah sekiranya dalam tempoh tersebut isteri anda cepat marah dan sensitif. Semua ini berlaku disebabkan perubahan hormon yang dialaminya. Selain sokongan emosi, anda juga harus memberikan sokongan secara fizikal seperti membantunya menyiapkan kerja-kerja rumah tanpa diminta.

• Kelahiran
Setiap kelahiran bayi tidak sama. Oleh yang demikian, anda mestilah bersedia untuk menyambut kelahiran anak walaupun itu bukan bayi pertama anda. Di bilik bersalin, anda mestilah bersedia untuk berhadapan dengan sebarang kemungkinan yang mendatang. Tugas utama anda ketika itu ialah :

•Memberikan sokongan padu pada isteri.
•Membantu isteri meredakan kesakitan yang dialaminya dengan menggosok-gosok bahagian belakangnya.
•Membantu isteri ke tandas.
•Menyediakan minuman untuknya.
•Memberitahu isteri tentang apa yang sedang berlaku.
•Memegang tangannya sambil menenangkannya.

Perkara yang sering dikhuatiri oleh setiap bakal bapa ialah bilakah isteri mereka akan bersalin. Sebagai jawapan kepada soalan tersebut, lihatlah tanda-tanda seperti yang tercatat ini.
• Air Ketuban Pecah
Cecair amniotik yang mengelilingi bayi akan keluar sebelum kelahiran bermula..

• Kontraksi Tetap
Apabila kontraksi semakin kerap iaitu di antara 15 hingga 20 minit sekali bermakna semakin hampir saat isteri anda untuk bersalin.

Apabila serviks terbuka kira-kira seluas 10sm, maknanya tahap kelahiran bayi anda sudah sampai ke tahap kedua kelahiran. Keadaan ini bermaksud bayi anda sudah bersedia untuk keluar. Ketika ini, bantulah isteri mendapatkan kedudukan yang diingininya untuk melahirkan. Bermula dari saat ini, isteri anda akan mula meneran setiap kali berlakunya kontraksi. Inilah masanya isteri anda perlukan sokongan padu daripada anda. Sebaik sahaja bayi telah selamat dikeluarkan, doktor yang bertugas (di kebanyakan hospital swasta) mungkin akan menawarkan anda menggunting tali pusat anak.

Saat bayi dilahirkan selalunya menjadi saat yang paling menggembirakan anda. Kegembiraan itu juga biasanya disambut dengan linangan air mata yang hadir tanpa disedari. Sematkan saat-saat manis itu dalam kotak fikiran anda sebagai kenangan terindah ketika pertama kali bergelar papa.

credit :  krangkraf


Sekian,
Terima kasih sudi baca...

Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin..

Tuesday, July 3, 2012

alahai terlupa besday la pulak...

Assalamualaikum ^^

Kejap je kan masa berlalu dan 24tahun umur aku...
sometime rasa macam kecik lagi...
tambah-tambah bila semua orang suka manjakan aku kan...ke aku yang suka manja dengan semua orang ni..hakhakhak

Alhamdulillah,Syukur sebab masih berpeluang bernafas sehingga di usia 24thun ini....
pada usia 24tahun ni,banyak dah impian aku termakbul dan wishlist terlaksana dengan jayanya.

teringat pulak masa tahun 2009 time tu baru-baru lagi kenal dengan lelaki kacak tu...dia pun wish besday gitu-gitu je...kami tadaklah rapat mana...tuptup...tahun 2010 tetiba je dia sambut besday as tunangan dia...
cepat kan...
last year,as wife...syukur....
tahun ni merasa sebagai seorang bonda to be...Alhamdulillah...
tahun depan insy.Allah sebagai bonda,tahun depan lagi sekali mungkin kepada anak-anak...hahaha boleh kau  verangan sampai macam tuh!

apapun...rasanya tahun ni sedih sangat.
terlupa besday sendiri!tragedi kot...tetiba lelaki kacak tu yang ingatkan.oh ngeri okey..
"oh...sayang tanak tidur lagi tau la besday gurl"
aku stil blur-blur lagi masa tu tak dapat pick up...then jawab "taklah"
padahal tak paham lagi hahaha...ngok ngek kan...
when mama msg wish besday,papa call...baru aku tau teringat besday aku la weiiiii
sentap tau noks!
macam mana aku boleh lupa ni..kalau tak boleh aku buat wishlist bagai-bagai dekat depa dah..haha

and paling tak diduga bila baba call tengah malam semalam.
my oh my,sedih tau...
"selamat hari lahir raihana humaira"
"baba...."*aku kan ober acting nangis la...hahaha
"ishhh apa nangis-nangis ni hari lahir sendiri..tak elok tau dak"
"baba ingat jugak besday adik kan..."
"mestilah baby ingat,anak baba sorang ni jelah yang lahir tak cukup bulan tau dak...baba minta maaf tau adik sebab tak dapat jaga adik dari kecik...jaga cucu baba baik-baik ye sayang"


hoiii masa ni aku dengar baba pun nangis-nangis sedih...aku pun sama...haishh...gilala...semua bikin aku tacing je...

bukak fb tengok lelaki kacak tu,kawan-kawan semua dah wish...
tapi wish dari sahabat yang paling rapat sangatlah buat aku makin tacing...
lea...lea...lea...
dari kecik sampai besar tak pernah lupa besday aku...
selalu je ada time aku susah ke senang ke...
aku doakan lea jugak akan happy dunia akhirat...semoga lea dapat lelaki yang terbaik untuk jadi pemimpin hidup dia :)

pagi-pagi buta tadi...
lelaki kacak tu call aku suruh bangun tidur...siyes aku memang malas pun...
anakanda pun malas jugak pagi ni hihihi
sejuk,nyaman je..rasa nak tarik selimut rapat-rapat...tapi bila tengok jam...alahai..kena bangun pergi kerja...
pegang perut...cakap dekat baby jom bangun mandi,teman bonda pergi kerja ye sayang....
huh...

kadang-kadang bila aku fikir balik,
sungguh tak adil pulak mama ni..masa aku kecik-kecik tatau nak mintak itu ini..kemain dia buat besday party aku...ni time aku dah besau panjang nak jadi mak budak tak pulak..hahaha
*agaknya mama pun tau aku akan demand lebih kot kan...kecik-kecik dulu tak heran..kek macam mana ka apa ka...*

Terima kasih pada semua yang bagi ucapan sempena ulang tahun kelahiran aku ni...terharu tau...rasa macam retisss je...hakhakhak
*feling nak baguih jaaaaa....sekeh laju-laju diri sendiri baru tau*


untuk anakanda,
terima kasih kerana hadir dalam hidup bonda ye sayang,
terima kasih sebab beri bonda kesempatan merasai nikmat menjadi seorang bonda,melalui detik-detik manis ini...
semoga anakanda lahir nanti menjadi seorang yang soleh/solehah...
dengar cakap bonda dan walid...sentiasa menjadi teman bonda macam sekarang ni :)


untuk Tariq Huzairi,
awak,
saya mungkin bukan yang terbaik di mata semua orang tapi cukupla menjadi yang paling baik di mata hati awak...
jutaan terima kasih untuk awak kerana mencintai,sayang,setia serta sentiasa ada bersama saya...
saya tak perlukan sebarang hadiah untuk hari lahir saya...cukupla dengan kasih sayang,kesetiaan serta cinta awak untuk saya...
terima kasih kerana sentiasa menjadi suami yang sangat hebat!

untuk mama,
tanpa mama kakak tak mungkin akan lahir ke dunia ini,
mama sangat kuat dan hebat di mata kakak...
terima kasih mama kerana melahirkan kakak...mengandungkan kakak selama 7bulan...
kakak akan cuba sentiasa bahagiakan mama...

dah 24tahun dah aku...
tua sudah......
haishhh....


sob...sob...sob...aku sedih lagi hahaha
ok,baiiii....




Sekian,
Terima kasih sudi baca...


Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin.. 

Monday, July 2, 2012

update checklist anakanda :)


Assalamualaikum ^^

tadi aku check barang dalam checklist aku kan...ni sekarang turn checklist budak kecik ni...


checklist anakanda.

 cloth,bed time.
1. baju new born siang 5helai - rm70.00 - done lebih dari helai kira rambang semua 9helai kos rm50.00
2. baju new born malam 5helai – rm70.00- done 2helai kos rm15.00
3. Bedung moden 2pasang –rm 70.00 - done beli 1 rm7.00
4. Bedung biasa 3pasang – rm 50.00 (pakai je kain batik atau lampin hehe)- pakai kain pelikat dan batik bonda je tak pun pakai lampin.
5.Topi 3pasang – rm 50.00- done satu rm7.90
6.Barut (jahit sendiri ) kos rm20.00 untuk 20helai saiz besar sikit - done
7.barut kecik untuk new born beli readymade 4pcs rm20.00-done beli 1 je rm5.00 yang lain dapat free gift.
8. Pampers new born myb beli 2pack rm50.00
9. Selimut baby 1pcs rm 20 (kotor ganti kain batik atau pelikat kami jelah)- dapat free gift dari anmum..ingat nak beli jugak satu nanti ^^
10.bootie+mitten 5pasang rm 50.00-done 2pasang rm10.00
12.bootie+mitten outdor 5pasang rm 50.00(lepas pantang boleh beli -done rm31.00 
13.sapu tangan rm 5.00
14.. Seluar getah lepas pakai lampin 3helai rm10.00 - entah xbeli kot hahaha
15. Tuala 2pasang –rm 50.00
16.baby wipes 1 yang dalam bekas – rm15.00
17.baby wipes pek add beli 7pek –rm50.00
18.lampin – 1pack rm30.00
19.Tilam kekabu – rm150.00 - rm100 sekali cadar baru...done
20. Tilam span biasa – rm 50.00
21. Bakul isi barang baby 2 bakul – rm20.00
22. Cotton balls rm 10.00
23. Sikat baby rm 5.00
24. Bedak baby rm10.00
25. Minyak baby (baby oil) pakai bonda punya dah la ye..-dapat free gift set NR
26. Cotton bud  beli 1pek rm5.00
27. Losyen baby rm 10.00
28.katil baby-rejek…tak perlu.
29. Kelambu baby rm15.00
30.chaging mat (nk letak bawah kain batik atas tilam) rm 15.00
31. bakul baby kecik simpan baby care – rm5.00
32. Beg baby rm 30.00
33. Baby sling rm100.00
34. Car seat –lepas bersalin je
35. Stoller – lepas bersalin je-done rm900.00
36. Bottle – tatau nak beli set apa lagi…bajet rm 100.00
37. Besen mandi –tak perlu.
38. Sabun+syampu (rm15.00)
39. Detergent untuk cuci baju baby rm 20.00
40. Powder puff (letak dkt lampin sblm pakai) – rm10.00
41. Putting baby rm10.00 - done dah ada dapat hadiah.

Medicine+tahnik
42. Kurma  nabi untuk bertahnik – rm 5.00
43. Gripe water(untuk mgelakkan baby kembung ) rm10.00
44. Nappy rash cream rm10.00
46. Nasal aspirator untuk baby selesema rm20.00
47. Methylated spirit utk tali pusat baby rm15.00*yang ni dapat free dari hospital*
48.syringe for medicine –nanti mintak dkt nurse jelah..freee hehehe
49. Tungku baby rm5.00
50. Termometer-dah ada.done.
51. Vicks – Rm5.00
52. Pengepit kuku(nail cliper) rm 10.00
53.minyak telon 2botol rm 20.00


aku rasa macam dah banyak beli padahal..banyak yang tak beli lagi..hahaha
mak aii sekali tengok check list banyak lagi yang tak beli..hahaha
kena gigih lagi p membeli bila lelaki kacak balik kalau macam ni...
kalau mana boleh on9 aku beli on9 je..kihkihkih
tu pun kalau yang on9 lagi murah dari pasaran la ye uols...sekarang kena bijak berbelanja demi masa depan kami sekeluarga...chewah ^^


kos semua rm245.90sen...tak masuk stroller ye...sbb stroller tu terbeli je..hahaha
kalau aku terberanak dalam masa terdekat ni..trial pack set mandian lengkap baby dah ada...aku beli untuk bawa jalan-jalan dan ke hospital...harap-harap taklah...ikut due 10.10 ni...


ok,baiiiii....

Sekian,
Terima kasih sudi baca...

Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamin.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...