aydina malaeka tihany

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Alexander Seth Ukasyah

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

✿ The Followers ✿

✿About Me✿

My photo
puan raihana humaira,masih muda remaja ;p,bonda Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah ,sangat simple,degil,sensitip,nakal,ceria,suka senyum dan sangat optimis dalam kehidupan .~doakan saya dan anak anak bahagia di dunia dan akhirat!~

✿tabung pahala✿

✿ Doa buat anakanda ✿

" Ya Allah peliharalah anak-anakku,Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah mereka, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah mereka dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezeki mereka. Ya Allah jadikanlah mereka sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umur mereka, sihatkanlah badan mereka, dan baikkanlah akhlak mereka, fasihkanlah lisan mereka, baguskanlah suara mereka untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Wednesday, October 31, 2012

baby potret:: Aydina Malaeka Tihany

Assalamualaikum ^^

saja nak tempek gambar kenangan ni....
di ambil sehari sebelum raya haji tempoh hari....
biasalah bonda gedik nak potretkan pic anak dia...
memory yang tak dapat dibeli...
punyalah payah sebab anakanda tetiba hari tu tanak tidur...gedik sakan beliau...
over macam bonda dia jugak la tu....cessss
tapi apapun...shomel sangat!*haruslah aku puji anak aku kanzzzz*











Sekian,
Terima kasih sudi baca...

Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Bonda dan Walid kepada chenta hati solehah Aydina Malaeka Tihany binti Tariq Huzairi.Semoga Tariq Huzairi ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak beranak.Aamiin ^^

Tuesday, October 30, 2012

part 2 :: warded

Assalamualaikum^^

Tempoh hari dah siap kan part 1  kisah bersalin tu...
ni part tu masa dekat ward.
aku kena tahan ward semalam kan...
yelah sekarang tempoh 24jam.
ikutkan hati nurani yang suci murni ni..elok je bersalin aku gigih nak berlari balik...hahaha

lepas jer setel nurse mandikan baby,timbang semua...depa pun tolak ler aku masuk ke dalam ward.
keluar je mata aku melilau cari mama dulu...
then nampak mama...papa.asben.mertua...rasa lega hati.
aku admit ward pukul 4 lebih...jadi masa tu memang time melawat so legalah boleh ler semua temankan aku lama-lama sikit.

siyes dah baring atas katil dalam ward baru terasa lapar gila..tapi masih mengantuk!
makan dalam tidur boleh...
mama macam biasalah..of kos la ciwi...dia memang ciwi dengan baby dari dulu lagi...tambah cucu sulong kan...lagilaaaa
haruslah mama teruja lebih.

selepas admit ward,aku rasa pad penuh..and sangat tak selesa pakai pad bertali.
terus mintak tolong mama tukarkan pad yang biasa lekat tu...lega..
then susukan baby lagi...
bila tengok dia macam tak percaya je...dah jadi bonda.
bisik-bisik dekat telinga dia...
"ooooo inilah budak yang godek-godek,kick perut bonda ye..."

then lelaki kacak tu belikan sup..makan nasi dengan sup.
minum air kosong suam-suam...syahdu...kan dah tak makan seharian.
lepas tu anakanda nangis nak susu.
oh heaven..susukan dia...

malam mama temankan kejap...
lepas tu asben datang temankan pulak....tolong tukar pampers baby.
haish...lega...aku kan tak berapa nak pandai.

esok pagi tu nurse ambil baby mandikan,lepas tu cucuk bcg apa semua...
terangkan tentang penyusuan,
(ada nurse yang kertu-kertu sikit mulut laser)tapi sikit jelah...hehehe
then pukul 4 lebih keluar ward...balik rumah tok..legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
bermulalah episod berpantang...

balik asben sapu minyak berbengkung.
hari ketiga baru baby kena kuning.
oh ini sadis...nanti aku story tau...

tapi moral of story di sini...aku syok bersalin dekat hospital kulim layanan very the same dengan private.
legaaaaaaaaaaaaaaaaa



Sekian,
Terima kasih sudi baca...

Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Bonda dan Walid kepada chenta hati solehah Aydina Malaeka Tihany binti Tariq Huzairi.Semoga Tariq Huzairi ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak beranak.Aamiin ^^



Sunday, October 28, 2012

korban la weiii

Assalamualaikum ^^
lama tak update blog kan...

sibuk sangat orang dalam pantang ni.
haish...

selalu dah menaip entry separuh jalan then draf...bersepah-sepah dalam blog ni dok draf je.

aktiviti sekarang membelek cik baby je.
tak terlambat rasanya nak ucapkan selamat hari raya aidil adha.

kali ni beraya di grik,memang turn sana pun,raya dalam pantang.
pakai baju raya masa raya puasa tu je...
timbang berat ritu dah loose banyak lah jugak.
insyAllah akan teruskan misi sehingga rasa badan ringgan je.

Alhamdulillah,
setakat hari ni stil breastfeeding baby.
walaupun susu tak meriah sangat tapi akan berusaha jugak.
pray for me ye...
doakan aku tau uols!

nak tempek lah gambar kami bertiga...
masa 22hari pantang,sehari sebelum raya ke haji.
and,guesss what!
hidung aku dah tak kembang semangkuk lagi.!
teruja omak bonda tau...





Sekian,
Terima kasih sudi baca...

Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Bonda dan Walid kepada chenta hati solehah Aydina Malaeka Tihany binti Tariq Huzairi.Semoga Tariq Huzairi ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak beranak.Aamiin ^^

Friday, October 19, 2012

part 1 : labour room.

Assalamualaikum ^^

sebelum aku terlupa kisah memberanakkan diri ni baik aku story awal-awal kan...
al-maklumlah..aku kan sekarang ni kebizian...

sebelum ni start dari 28hb/9 tu aku dah sakit sikit-sikit,rasa sengal-sengal pinggang gitu je...
macam kena gigit semut je...
selang 2jam gitu sakit lepas tu hilang...4/5jam lagi sakit balik kendian hilang sampaila 2hb/10.

tapi dalam masa yang sama,hari-hari aku dengan lelaki kacak tu dok berdoa supaya anakanda keluar bila lelaki kacak tu sampai disisi.

nak dijadikan cerita sepatutnya lelaki kacak tu balik 2hb tapi atas sebab-sebab tak dapat dielakkan dia balik 3hb...
aku ambik dekat kulim..gigih kau aku drive ke sana.walaupun tak jauh sangat tapi boleh la tahan kalau nak terberanak hehehe

selesai ambik terus pergi makan mcd,kendian tawaf satu tesco kulim...then balik rumah letih+mengantuk...sampai dalam pukul 10 lebih dekat rumah.
dalam pukul 3lebih macam tu aku rasa macam sakit pinggang...kendian macam nak ke toilet je nak membuang je..
aku p toilet dekat 20kali kot...bila jalan je air ada turun..sampai kena lap dgn kain batik...mula-mula aku konpius...takan aku terkencing kot kan...tanya dekat lelaki kacak tu,ada bau hancing tak?dia kata tak...so mula terfikir air ketuban pecah ke...

tapi dalam masa yang sama mata mengantuj..still cool...nak continue tidur...
buat-buat tidur...tapi rasa sakit pinggang gitu-gitu je...
dalam pukul 7 lebih bangun mandi,sebab nak ke klinik apoiment scan.
pukul 8.45 pagi macam tulah sampai depan klinik..doctor tadak...
jadi masuk duduk dekat dalam,staf klinik cakap 9.30 doctor baru masuk...aku punya nombor yang ke 3 ke ke4 entah....
jadi kami duduk tunggu-tunggu..lastnya...sedap dok tunggu aku rasa macam air tu makin keluar je dekat tut...
lepas tu nak ke toilet suruh lelaki kacak tu ambil pad.
masuk dalam toilet tetiba je air kaler kuning turun dengan maha dasatnya...memang sah air ketuban aku pecah.
masa ni doctor tu dah sampai and nak check patient no 2,
husband terus tanya doctor then dia suggest kami ke hospital dengan segera.
balik rumah tok,ambil barang semua.
siap dok sembang-sembang dengan tok...
tanya soalan bengap sikit "tok rasa kakak nak bersalin ke tak lagi?"
"nampak perut turun tu...dah nak bersalin dah ni...sakit pinggang kot belakang ke ari-ari?"
"sakit pinggang je sikit-sikit..tok rasa anak kakak lelaki ke perempuan?"
"kalau sakit pinggang mungkin lambat sikit la nak bersalin,perempuan kot"

yes,tok teka gugurl...tapi aku pun tak pasti...selagi tak keluar kan...

otw ke hospital kulim,
singgah dekat opis,bagitau iema yang air ketuban dah pecah nak ke hospital.
kiranya aku sempat ler menyinggah merata-rata hehehe
sms dekat bos aku kata air ketuban dah pecah...
dekat pukul 12 gitu aku sampai ler ke hospital kulim.
berjalan kaki dari parking ke kecemasan...
padahal dalam kereta tadi air ketuban dok meleleh penuh dah hehehe
cuak semacam...
setel daftar ke wad bersalin,
doktor check bukaan dah 5cm.
kendian doktor letak ubat bagi membuang,padahal last aku makan malam tu je..makan mcd tu pun dah setel aku buangkan hehehe...
kejap lepas tu aku rasa nak membuang tapi p toilet tadak apapun...
nurse suruh aku keluar jumpa asben dulu.
sementara tunggui asben tu perut aku sakit,sempat ke toilet dulu...tp tadak membuang pun...
tunggu punya tunggu dekat 15minit jugak ler baru lelaki kacak tu sampai.
jumpa asben ambil beg semua,kendian minta maaf...

nangis.nangis time ni...
tapi marah tu tetap marah hahaha
sebab dia ambik kain baju silap...kihkihkih
cessssssssssss....

dah tu aku jalan masuk dalam labour room...jalan dengan cuak dan slamber...
masa tu dalam otak aku pikir macam-macam dah...eh dorang ni karang tersalah bagi ubat ke apa ke....
aku kan memang mereng sikitttt...

duduk dalam labour room,baring tenang je...
doctor datang check bukaan 6cm.
dia suruh aku tidur dulu,sebelah aku ada doctor pelatih sorang.....setia pegang tangan sambil suruh berdoa.
masa tu aku dah nak tertidur,dia minta izin nak keluar makan kejap...tapi incase sakit terus je jerit nama dia.
siyes....aku rasa memang servis dekat hospital kulim adalah sangat terbaik.
syok je rasa...
time aku tengah nak layan mata nak tidur...tetiba henpon aku bunyi

"hello rai,nak bagi tau yang barang rai pos dah sampai"
"erk..ok sis"
"terima kasih ye rai"
"a'a sis...rai dalam labour room ni nanti kita cakap lagi ye..."

haha..apa macam slumber badak kan aku.
tapi dalam masa yang sama aku dok msg2 jugak dekat lelaki kacak tu...
bila aku diam dia call kejap then aku kata nak tidur.

tak sampai 15minit lepas tu aku sedar sebab rasa sakit kejap-kejap then doctor pelatih tu memang dah ada dekat sebelah aku.
aku bagi tau dia aku rasa sakit sangat.
dia tanya rasa macam nak terberak ke...aku kata yelah...
then dia tengok bukaaan dah 9cm.
dia panggil doctor.
kendian aku dorang dalam sekelip mata menukarkan katil tu jadi macam lain.
siap dengan tiang besi semua...angkat badan aku semua...
doctor tu suruh panggil asben.

sebab kepala baby dah nampak.
masa asben masuk,aku rasa macam mimpi-mimpi lagi...sebab aku masih mengantuk haha...
wei tengah nak bersalin gtu pun aku mengantuk...mau tak mengantuk sebab dah satu malam aku tidur tak cukup...

dah lelaki kacak pegang tangan aku and bagi semangat..disamping semua yang ada disekeliling bagi semangat suruh push....

rasa macam sekejap sangat...terus baby keluar...
baby keluar-keluar doctor siap kata,
"eh dia senyum dekat saya"
 gulp aku sentap...
kendian dia tunjuk dekat aku suruh cakap baby apa...
aku tengok,agak lambat nak jawab...baby gurl...
kendian aku tengok asben kata dekat dia gurl lah...tergelak kot kami dua...
doctor letak baby atas perut...
amazing moment yang dirasakan!
oh..indah..biar pun pegang baby yang berdarah tu..tapi aku rasa lega....
kelegaan yang amat sangat!
hilang semua rasa sakit tadi....

nurse ambik mandikan baby,
doctor mintak asben keluar sebab nak cuci darah nak jahitkan luka dan pergi setelkan hal baby.
dalam 15minit macam tulah..semua setel sebab jahit sikit je..luka luar je.

then nurse datang tukarkan baju aku,lapkan muka sikit...bagi air.
sambil cerita tentang penyusuan,
datang sorang lagi bawakkan baby.
letak baby dekat dada,automatik baby terus hisap susu........
1st time tengok baby...
Ya Allah....memang rasa ajaib sangat....
anakanda memang bijak,cerdik sangat...pandai je menghisap susu.oh amazing!
pegang pipi dia,senyum...indah!


nikmat tatau nak cakap macam mana..
rambut lebat,pipi tembam...
kulit cerah...tang ni aku mengaku dia ikut aku lebih kalau ikut walid dia..alamattttttttttttttttttttttttt

puas aku belek dia dalam tu..
mula-mula nurse timbang berat baby 3.1kg tapi doctor datang ambil balik...tak puas hati....timbang lain...3.5kg kauuuuuuuu...
berkat omak bonda makan setiap hari hihihihi...
sentap aku...
honestly,anakanda seorang yang murah dengan senyuman...until now..suka tersenyum.
alhamdulillah...Allah swt makbulkan doa aku...semoga berpanjanganlah tabiat tu kan!

sesion 2 aku story pasal dekat ward bersalin ye :)





Sekian,
Terima kasih sudi baca...

Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Bonda dan Walid kepada chenta hati solehah Aydina Malaeka Tihany binti Tariq Huzairi.Semoga Tariq Huzairi ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak beranak.Aamiin ^^



Friday, October 12, 2012

present my chenta hati :)

Assalamualaikum ^^

terlalu ramai yang msg,ramai yang bertanya di fb...geng blogger....sory alls...yang mana tak add fb tatau la kan...

aku telah selamat melahirkan seorang puteri,
supriseeee kan puteri...actly kebanyakkan semua orang teka boboy...hehehe

dah rezeki...
next entry aku story pasal proses memberanakan diri ye....

nowww present my princessss chenta hati

Aydina Malaeka Tihany bt Tariq Huzairi
lahir tepat jam 16.34 pada 04 oktober 2012.

nexttt aku story pasal kisah bersalin ye.


ok,baiiiii....

Sekian,
Terima kasih sudi baca...

Monday, October 1, 2012

oktober yang dinanti :)

Assalamualaikum ^^|


Alhamdulillah,oktober telah muncul....
selamat datang oktober...
sesungguhnya aku dan lelaki kacak menantikan oktober tahun ni dengan penuh debaran.

ye....oktober sangat bermakna buat kami berdua.
disamping ulang tahun perkahwinan yang kedua kami juga sedang menantikan kehadiran permata hati hasil bukti cinta kami.
latest due aku 4hb/10 ni...
tapi aku rasa macam akan lebih je....
sebab due pertama adalah 10.10 kan...
mungkin akan ke minggu depan dan ikut due 10.10 tu...who knows..kerja Allah swt...tapi yang pastinya seboleh-bolehnya aku nak bersalin normal tanpa di induce.doakanlah aku.

ye,aku memang berharap dapat doktor dan nurse serta staf perempuan yang menjaga serta menyambut kelahiran anak aku nanti...tapi andai kata jika Allah swt nak menduga aku dengan mendapat staf lelaki,aku redha...nak buat macam mana...aku bukan suka-suka hati nak semua ni kan.

apa sahaja yang terjadi...aku doakan baby keluar selepas 3hb ni ye...
insy.Allah nanti walid dia balik dah bersama kami..taklah kelam kabut semua orang kan :)




ok,baiiiii....

Sekian,
Terima kasih sudi baca...

Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak,dan juga semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat.Berharap semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamiin... 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...