aydina malaeka tihany

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Alexander Seth Ukasyah

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

✿ The Followers ✿

✿About Me✿

My photo
puan raihana humaira,masih muda remaja ;p,bonda Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah ,sangat simple,degil,sensitip,nakal,ceria,suka senyum dan sangat optimis dalam kehidupan .~doakan saya dan anak anak bahagia di dunia dan akhirat!~

✿tabung pahala✿

✿ Doa buat anakanda ✿

" Ya Allah peliharalah anak-anakku,Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah mereka, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah mereka dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezeki mereka. Ya Allah jadikanlah mereka sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umur mereka, sihatkanlah badan mereka, dan baikkanlah akhlak mereka, fasihkanlah lisan mereka, baguskanlah suara mereka untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Saturday, August 4, 2012

update checklist barang bonda!settel....yeay.

Assalamualaikum ^^

ini mungkin adalah last update untuk checklist bonda...

Checklist untuk bonda.
Berpantang.
1. Bengkung (siap diupah) kain 6m+upah rm15.00-done
2. Bengkung moden (dah ada)-done
3. Set bersalin (tak fikir lagi,tapi rasanya NR bajet rm 300.00)-done 
4. Kain batik ada dah 3helai tapi akan dibeli lagi 2helai – rm 30.00 (tak beli papa bagi f.o.c)-done
5. Maternity pad (rasanya aku pakai yang biasa,balance ritu ada lagi 4pack)-done
6.Tungku –ambil yang tok punya,sebab survey yang baru ritu besi dia tak ok,tak panas macam dulu.-done
7. Baju sejuk – reclyle yang lama je.-done
8.Stokin 3helai –rm10.00 beli lelong sudah..kalau payah rembat stoking asben aku..hahaha
9.Baju T besar- pakai baju walid jelah…cut cost - done tak beli pakai yang mana ada je baju lelaki kacak tu kan besau-besau hehehe
10. Jeli gamat,pati ikan haruan – rm50.00-publisher buku hadiahkan.(aku survey bukan rm50.00 tapi beratus jugakla...mula-mula mmg tanak beli..tapi nak dijadikan rezeki,ada orang bagi aku hadiah.)
11.param  5paket – rm5.00 (lumur satu badan) -done tak beli dapat free dlm pakej NR
12. Pilis 3paket – rm 5.00 -done tak beli dapat free dlm pakej NR
13. Bedak herba bunga tanjung-tonyoh daki – 2pkt dah ada- done
14.herba mandian – rm10.00-done rm7.00 untuk 2pack 
15. Pati halia mustajab rm20.00 (untuk pecah lemak…kalau ye lah) -done tak beli dapat free dlm pakej NR
16.stokin HPA rm 42.00(stoking tu buang angin.nnt aku cari sesapa ada mbr card hpa..murah ckit)-done mbr jual jenama DCL rm15.00 tapi nanti kalau ada duit lebih beli jugak HPA
17.femme pad – rm 75.00 (untuk letak dkt tut2 kita bagi sejuk lepas luka bersalin.)kalau ceaser ltk dkt tmpt jahit.-tengok dulu kalau ada bajet lebih beli la...kalau dak tak payah pun takpe.
18. buah manjakani- rm5.00 untuk basuh tut....ni lepas bersalin je suruh asben beli- done rm5.00

Barang nursing bonda.
1. Maternity bra – 3helai rm100.00- baru beli sehelai avon punya rm28.00 lagi 2 nanti-nanti lah :)
2. Breast pump – done medela double pumping price aku dapat rm500.00 - done
3. Nursing Breast pad – beli 2kotak rm40.00
4. Nipple Cream – rm20.00 -done rm10.00
5. Nursing pas washable 3 (rm20.00)- done beli 6 kpg rm15.00 f.o.c 8keping
6. Warmer checking +car and home skali sterilizer rm 170.00- done beli rm108.00 satu pakej dgn sterilezer
7.Sterilizer (sama sprt diatas ) beli lepas pantang nanti- done s.d.a ( jenama auntumz)
8.milk storage (bottle)-rm30.00 6botol -done 30biji botol rm80.00
9.milk storage (plastic) 2pack 80plastk –rm 40.00 beli lepas pantang je -done beli rm35.00 dapat 210pcs.foc 12kpg.
10.Selipar-pakai yang dah ada je.-done
11. Nursing cover rm20.00-done rm20.00
12. Cooler bag – rm70.00
13. Ice pack rm 50.00-done rm20.00



cuma yang tinggal hanyalah nursing breast pad dan cooler bag je belum aku beli lagi...aku bajet dua benda ni paling mahal pun rm100.macam b/pad tu aku tak kisah sangat sebab dah ada washable punya...dan rm60.00 untuk kos maternity bra.

jumlah keseluruhan barang yang sudah dibeli adalah rm1088.00 belum masuk bajet rm160 untuk 2barang yang belum dibeli daripada rm1509.00.

penjimatan yang dilakukan di sini adalah rm261.00

tapi itu dari segi bajet listing aku je...ada price yang lebih mahal harganya dari bajet aku..tp aku beli takat bajet aku je..contoh breast pump dengan warmer and sterilizer,b/pump markte price hampir rm7++.++ tapi aku survey dan mencari yang termurah,alhamdulillah dapat rm400.00.warmer dgn strelizer pulak,aku survey di manjaku jenama auntumz jugak rm178.00 tapi aku dapat price 108.00.
aku ni jenis yang sangatlah kedekut dan sangat akan meng'cut'kan price setiap barang aku beli.

Alhamduillah,bila tengok listing aku semua dah merah dan setel..aku sangat lega....
dan aku yakin lelaki kacak tu pun mesti sangat lega kan.
sebab lepas ni aku tadaklah dok merengek lagi nak beli itu ini...hahaha

psttt ~ kalau aku tak buat checklist macam ni mungkin aku akan beli barang lebih dari ni tanpa aku sangka-sangka...dan bila buat checklist macam ni sekurang-kurangnya aku tau aku mampu menjimatkan lagi duit.


ok,baiii

Sekian,
Terima kasih sudi baca...

Ikhlas dari hati,
Raihana Humaira isteri kecintaan Tariq Huzairi,Walid dan Bonda kepada zuriat-zuriat kami yang soleh dan solehah.Semoga Tariq Huzairi cepat ditukarkan ke kawasan yang berdekatan dengan kami anak-beranak.Semoga anakanda lahir dalam keadaan sihat,sempurna,selamat dan semoga aku bersalin normal,ikut due 10.10...Aamiin...



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...