aydina malaeka tihany

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Alexander Seth Ukasyah

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

✿ The Followers ✿

✿About Me✿

My photo
puan raihana humaira,masih muda remaja ;p,bonda Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah ,sangat simple,degil,sensitip,nakal,ceria,suka senyum dan sangat optimis dalam kehidupan .~doakan saya dan anak anak bahagia di dunia dan akhirat!~

✿tabung pahala✿

✿ Doa buat anakanda ✿

" Ya Allah peliharalah anak-anakku,Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah mereka, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah mereka dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezeki mereka. Ya Allah jadikanlah mereka sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umur mereka, sihatkanlah badan mereka, dan baikkanlah akhlak mereka, fasihkanlah lisan mereka, baguskanlah suara mereka untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Sunday, June 15, 2014

bersalin dan kisah sadis.

Assalamualaikum ^^

Bersiaran langsung dari atas tilam dan sedang terbaring bersama dua anugerah allah swt.

Alhamdulillah telah selamat melahirkan arjuna hati pada 12.06.2014 pada jam 1.49minit pagi berat 3kg.
dipermudahkan Allah swt urusan tersebut.

11.06.2014
malam tu main makan dan tidur awal bersama princess....
jam 10 lebih dah tidur siap...
konon konon layan upin ipin la kan...last last dua dua tertidur.
tetiba tersedar...dengar bunyi "pop"
lepas tu rasa macam basah sikit dekat kain..tengok jam di henpon pukul 11.43malam.
bangun berdiri..air makin keluar...
sah dalam hati ni mesti air ketuban sebab pengalaman 1st masa princess dulu.
masuk bilik air check..tengok cair macam campur putih putih..panggil tok bagi tau..kebetulan mama dengan papa baru sampai.
suruh la mama ambik pad..nak pakai pastikan dulu..
dalam masa yang sama rasa nak membuang..jadi pla dulu..lepas tu mandi sat.
terus siap..dan sah memang air ketuban.
siap...dan terus call lelaki kacak jam 12.22malam bagi tau kata nak otw ke hospital kulim dah pecah ketuban,dan janji nak jumpa di sana je..sebab dekat kan hospital kulim dengan rumah kami dekat berek trafik tu.
dia pun ye ye ngaku...so move on...

dalam perjalan sempat la msg watsap dan we chat sedara,kawan kawan rapat mohon doa...

sampai je hospital kulim terus ke kecemasan
jam 1.08minit call lagi asben sebab tak nampak bayang dia..sepanjang jalan kaki ke wad bersalin memang asyik call sampai la..ambik borang masuk ke wad.siap msg tanya tak datang ke..tapi no respon.
tak ada jawapan langsung.tak respon call tak jawab msg.tapi sempat aku tengok di watsap beliau on9 pada jam 12.33minit malam.

okay...kisah dalam bilik labour room,
sampai check bukaan 4cm.
kendian nurse suruh aku p panggil asben ambik bag baby,dan suruh dia isi form nak teman bersalin.
masa ni dengan harapan suami aku ada dekat luar la...
bukak pintu..yang nampak mama dengan adik je.
terus panggil mama,tanya
"jaja tak datang lagi ka mama?"
mama diam...geleng,kemudian peluk aku.
suruh aku jangan fikir bukan bukan.anggap je jaja dok jauh sibuk fikir yang baik je..mesti dia tengah solat,doa untuk aku dengan anak tu.
aku menangis.
dan ambik bag.
nurse tanya asben tak nak masuk ke..aku jawab dia tak datang.
 jalan kaki dan masa jalan kaki ke katil dalam labour room,sampai je terus baring
aku msg lagi jam 01.34pagi..masa tu aku merayu suruh dia datang dan teman aku walau aku tau...semua ni cuma mimpi je.aku je terhegeh hegeh kan.
tapi aku tetap berharap.

lepas tu nurse pasang denyut jantung baby..check denyut jantung okay...
dia tanya sakit ke?
aku kata masih okay..sakit pinggang sikit je...
kendian dia suruh aku sedut gas kalau sakit sangat..
baru nak sedut dah nak muntah...terus muntah...
lepas tu bagi tau...nurse saya rasa macam nak membuang je...
dia terkejut sebab tak bagi pun ubat nak bagi berak sebab aku bagi tau aku dan membuang sebelum datang tu.
dia terus tengok..dan nampak kepala baby.
masa tu tak sempat nak prepare apa apa...
dia kata jangan teran..aku kata taklah..tak teran pun...
menjerit panggil doktor semua..kelam kabut pakai sarung tangan...
sampai tak sempat apa apa terus sambut je baby keluar...
aku langsung tak push.
nurse cuma suruh aku pegang kaki dan tengok perut aku cuma sempat pegang kaki sebelah je kot.tengok perut pun baru nak angkat kepala...tetiba je depa kata baby dah keluar jam 1.49.
lepas tu semua sibuk cari gunting dan nak bawa lari baby untuk sedut apa entah.
semua terkejut sebab masa pantas sangat.
dan semua tak menduga aku nak bersalin sepantas tu.
doktor nurse semua asyik minta maaf sebab tak sempat nak prepare apa apa.
tapi alhamdulillah la baby semua okay.
aku langsung tak sempat nak ambik ubat tahan sakit ke..nak drip air ke..apa pun tak sempat.

dah tu...aku sudah je bersalin..aku terus msg suami aku jam 1.53pagi kata aku dah bersalin.gagahkan.siapa sangka...masa tu aku watsap papa bagi tau..then watsap mama...masa tu doktor tengah sibuk nak bawak keluar uri...sebab dah tak sempat suntik ubat apa semua...uri pulak sangkut.depa letak baby atas aku untuk bagi aku menyusu..dekat sejam la jugak...sebab nak bagi aku cool...
doktor kata kalau uri tak boleh keluar jugak terpaksa operate.
doktor suruh call asben suruh datang..berkali aku call no respon langsung.
sampaikan doktor kata tak apa kami call ipd sahaja.aku kata tak perlu.dia tak akan datang..tak apa nanti saya sign sendiri..tapi doktor usaha lah dulu seluk tarik uri.
doktor terus suruh aku sedut gas supaya aku mamai mamai...tapi entah..aku masih mampu lagi kot sedar..dan rasa..sempat aku call kak liza bagi tau uri sangkut.bagi tau mama,watsap mak su.
sampai depa tanya aku tak sakit ke...
entah la...sukar aku nak terangkan..kemana hilang semua rasa sakit tu..mungkin perasaan aku lebih kecewa lagi berbanding rasa sakit tu kot...hehehe
dalam masa yang sama tekanan darah aku makin tinggi tinggi dan tinggi...
sampai semua orang dah kelam kabut...

hampir jam 3 lebih baru lah uri berjaya di keluarkan...aku kehilangan darah lebih dari sepatutnya.doktor try nak drip darah.tetiba badan menolak...
drip ubat pun dah tak boleh masuk.
sudahhh...aku sedar lagi masa ni.
masa ni aku dah tawakal dah...
tapi aku asyik jugak tanya...suami saya datang tak...sampai kan sorang nurse tu nangis dia temankan aku dekat sebelah.suruh aku baca doa.

doktor suruh aku tidur...
aku usaha nak tidur...dan tertidur sekejap sekejap..sampai pagi duduk dalam labour room..keluar dalam jam 8 pagi.sebab doktor nak pastikan aku betul betul okay.

masuk wad jam 8.45 pagi macam tu...masa keluar tu nurse tolak dari kerusi roda dekat luar,aku nampak adik,mama dan lea.
wajah yang aku harap tak jugak aku nampak.
ye,masa ni aku rasa aku bodoh sangat!
aku macam looser.
boleh kau harapkan orang yang buat kau macam sampah.
kau bertarung nyawa pun dia tak heran..sikit pun dia tak kisah.jawab call msg pun tak..padahal dia tau je.

masuk je ke wad,terus ambik baby.
menyusu...
sambil nangis aku tanya mama,sapa yang azankan..mama kata adik.
semua diam.
aku peluk baby
"tak apalah...Allah sayang kita..sebab tu dia bagi kita dugaan macam ni...biarlah orang buat kita...kita jangan buat orang.imam bonda ni nanti jaga kakak dengan bonda sungguh sungguh"

aku tengok muka baby,tenang je..mudah sungguh allah aturkan untuk perjalanan dia lahir.
rezeki.
Tak apalah dik, biarlah orang dah tak suka kita kita jangan mengharap lagi...kita teruskan semua dengan berdikari.

Masa tengahari waktu melawat jam 1 lebih baru nampak datang.
Berseluar pendek t shirt hitam pakai cap playboy.
Nampak macam remaja sangat diusia hampir 40an.janggal.

Pegang anak.aku tengok.membaca sesuatu di telinga anak.aku tak pasti . mungkin azankan anak.
Lepas tu minta pada mak mertua aku GL dia terus ke kaunter.
Kendian datang balik...aku minta baby untuk disusukan..sebelum tu nurse dah pesan kejutkan baby susukan petang tu depa nak ambik darah untuk check kuning.
Masa tu dengan harapan dia datang duduk dekat aku tanya khabar apa la...tapi tak..terus ajak mak mertua aku balik.
Sebelum balik tu mak mertua aku kata yang aku ni tak pandai ambik hati dia.
Dan saat itu aku terfikir.siapa yang patut ambik hati siapa sekarang. Sudahlah aku seorang diri datang pun macam ribut.

Sungguh...aku dah tak mampu berfikir...seorang yang sangat bertanggungjawab yang penuh dengan kasih sayang yang protect aku yang jenis bimbang kalau aku demam sikit pun yang jenis kalau sehari tak dengar suara aku dengan anak mesti tak senang duduk...tetiba berubah sepantas ini.macam orang lain.macam pelik.tp itulah hakikat.
Aku dah letih.
6bulan aku merayu sambil membawa perut.
6bulan aku sendiri...berusaha mempertahankan semuanya...sehingga ke saat ini.
Tapi semua sia sia.
Sungguh...dalam hati aku memang ada cinta tapi biarlah disimpan rapi tak usahlah di kenang lagi.
Bukan aku yang tak sudi tapi aku yang dibuang pergi.
Cukuplah...tak ada dendam dalam hati aku.
Cuma andaikan terjadi pada keluarga sendiri saat itu baru tau apa yang aku dan keluarga aku rasa.

Family aku?
Macam tulah...asyik biarkanlah...jangan kita buat orang.
Tanak masuk campur lebih lebih sebab pada fmly aku benda sikit je...jadi besar sebab campur tangan banyak pihak.
Dan semua harap jadi elok je dan cepat pulih.
Sampai saat ni mama masih kata...sabar la...allah mesti tengah nak uji je...esok lusa elok la semua.
Tok pulak kata biarlah...lama lama tu jadi elok la...doa minta yang elok elok.
Sama la dengan sedara sedara pun.
Sebab semua tanak benda buruk jadi...
Tapi dah orang tanak apa nak buat.
Takan aku nak hidup 70tahun lagi macam ni.
Aku nak jugak bahagia...seronok dengan anak anak.
Dan untuk terfikir tahap bercerai...mungkin tak nak.tapi kalau itulah pilihan asben aku apa aku boleh buat lagi pun dari aku dan anak anak dizalimi kan.

Aku fikir habis.
Fikir pasal anak anak nak jalan jalan tapi tak ada ayah.
Tengok orang lain manja main dengan ayah.
Tengok orang lain raya dengan ayah.
Tengok orang lain pagi raya cium tangan mak ayah.
Semua aku fikir.
Masa nak daftar anak sekolah.
Masa anak nak kawin.
Semua aku fikir.
Anak anak nak membesar perlukan kami.
Tak mudah perjalanan hidup sendiri.

Takan aku nak kawin lain...sama ke ayah betul dengan ayah tiri.payah nak dapat yang serasi.

Dan aku rasa memang allah swt dah tetapkan jodoh aku seorang je.kalau habjs habis lah.
Orang kata muka iras iras jodoh panjang.
Muka aku dengan asben memang iras iras tapi adakah jodoh kami panjang.
Insyaallah...mungkin doa doa dari semua...siapa tahu.

Nampak tak harapan aku.
Entah lah.
Aku ni macam tak serik kan.

Tapi itulah hakikat.
Dahla...goyah.

Ya Allah tetapkan sesuatu yang baik buat kami ya Allah sungguh tak tertanggung lagi aku dengan semua ini.




:SEBELUM INI ENTRY INI DI DRAF DAN DIPUBLISH KEMBALI PADA 24.11.2014.
DAN DAN DAN AKU RASA AMAT BODOH BILA MEMBACA SEMUA INI KEMBALI.
SEKIAN.



5 comments:

nurul fatin said...

Ya Allah..kak rai..semoga tabah dan kuat utk anak2...secara x sedar menitik air mata baca kisah kak rai.ftn doakan kak rai bahagia disisi anak2...kak rai kuat.

nurul fatin said...

assalam kak rai..semoga kak rai kuat harungi dugaan yang Allah bg..dan kak rai bahagia disisi anak2..doakan yg terbaik utk keluarga kak rai..sedih baca...

Anonymous said...

Asslm sis...

Sedih baca entry sis ni...tetiba rse tpanggil sgt nk share kisah sy...sme mcm sis...sy ditinggalkn saat mgandung 9bln..bsalin sendirian..bpantang juga sendirian..smpi la bab mbesarkn anak pn sy sndrn..dlm 1 mse sy bt 3 pekerjaan utk tampung belanja kami 2beranak...perit sgt..nafkah 1 sen pn xde..tp alhamdulillah sy btemh jodoh semula ketika usia anak sy 2thn 3bln..smpi skrg hidup brumah tgga dgn suami kedua..rse bsyukur sgt suami sy yg skrg sgt take care org nya...sgt btgungjawab..n plg penting dia juga terima anak sy mcm anak kandung dia..sbb kami xde anak hasil pkahwinan kedua ni shgga skrg..n sy amek seorg anak angkat utk mceriakn lg rumab tgga kami..hope sis tabah ye...insyaallah allah sentiasa ada utk sis n anak2...sy doakn sis n anak2 dimurahkn rezeki..diberi kesihatan dan dijauhkn dr kesukaran dlm hidup..aminn...

Julia Johari said...

Astagfirullahalazimmm....
Berjuta kali sebut nama suami dalam entry rai...berjuta kali hati ju berjuraian air mata ats meje keje...subhanallah...maha sucu Allah...baby rai kedua lahir dgn mudah sekali...siapa sangka izin Allah ia lahir dgn bahagia wpun tanpa azan dari ayah sendiri....luluh sgt hati... I feel u dear...I feel.u....moga rai kuat hadapi ujian Allah...aminnnn

Kakyong Habibah Yahya said...

Insya Allah, puan seorang ibu yg hebat dan tabah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...