aydina malaeka tihany

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Alexander Seth Ukasyah

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

✿ The Followers ✿

✿About Me✿

My photo
puan raihana humaira,masih muda remaja ;p,bonda Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah ,sangat simple,degil,sensitip,nakal,ceria,suka senyum dan sangat optimis dalam kehidupan .~doakan saya dan anak anak bahagia di dunia dan akhirat!~

✿tabung pahala✿

✿ Doa buat anakanda ✿

" Ya Allah peliharalah anak-anakku,Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah mereka, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah mereka dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezeki mereka. Ya Allah jadikanlah mereka sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umur mereka, sihatkanlah badan mereka, dan baikkanlah akhlak mereka, fasihkanlah lisan mereka, baguskanlah suara mereka untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Sunday, June 1, 2014

9days to go.

Assalamualaikum ^^


9 days to go ^_^

oh,

teruja tak?
wajib Teruja.

dan

berdebar.


rasa ini sungguh tak terduga.

melalui fasa mengandung anugerah allah swt kedua ini buat aku banyak belajar dan banyak sedar tentang kasih sayang,keyakinan diri dan mengenali orang sekeliling!

kau tahu dulu masa bulan enamlah aku dapat satu good news,
aku dapat tau yang lelaki kacak tu bakal bertukar ke sini duduk bersama kami anak beranak.
good news bukan?
dan aku anggap itu rezeki terindah tahun lepas.
lapor diri bulan 7.

kami sempat duduk bersama sekejap.

hujung bulan jun until disember.

and aku pregnant masa bulan 10,bulan ulang tahun perkahwinan.
indah sangat!
sungguh.
dan senyuman yang terukir disetiap bibir kami.

lepas tu aku asyik naik angin nak marah je.hehehe
asyik letih
asyik tak larat
tak mampu nak buat macam macam
suka baring
dan sama macam pregnant princess mula mula turun darah sampai dah 6month ++ akan hilang dengan sendiri...dugaan yang sama tapi masih under control.

semua habis!
bulan satu aku mula bangkit dan kena buat segalanya sendiri.
tak boleh bermanja macam pregnant princess
tak ada lah suara yang hari hari pesan itu pesan ini tanya itu tanya ini,semua tu hilang dari kamus hidup.
yang ada angan angan.
aku hidup diawang-awangan.
bercakap dengan gambar dan berharap gambar tu bercakap apa yang aku nak.
moment yang sama macam aku nak masa pregnant princess.

tapi,

apa kau dapat.
angan angan memang indah.
tapi mimpi jelah kan.
sampai sekarang aku hidup dalam angan-angan.
dan aku rasa itu sahaja mampu ubat luka di hati aku dan anak anak.

tentang persiapan untuk adik baby,
ada jugak aku beli barang baru,biarpun tak mahal,biarpun tak semacam mana...tapi insyallah itu sudah cukup.
salah aku jugak,
dulu masa princess dari awal lagi aku dah prepare jadi taklah fikir duit keluar sekali gus.
maafkan bonda arjuna hatiku,
bonda terlalu khayal dalam dunia yang bonda ingat kita semua akan bahagia...bonda terlalu banyak berdoa untuk kita semua bersatu sehingga terlupa yang kamu didalam diri bonda punya satu tanggungjawab yang sangat besar utuk bonda ambik tahu.
khilaf bonda.



23.05.2014
genap 5tahun aku kenali lelaki kacak yang bertahta dalam hati aku sampai sekarang.
ya sampai sekarang!
buat apa nak tipu diri.
aku bangga sebab aku dilahirkan tak punya perasaan yang berbelah bagi.
perasaan yang tak tinggal atau hilangkan rasa dikala insan yang aku sayang perlukan aku atau buat aku menderita.
Alhamdulillah,Allah swt beri aku nikmat rasa itu...walau perit sangat rasa itu sekarang ini.

kami kenal dengan masa yang pantas,
dengan cara yang pantas
dan aku selalu anggap dia jodoh dari Allah swt.
masing masing ada kelemahan
masing masing ada kelebihan

tapi yelah,
bila hati dah suka
semua itu bukan masalah.

semua yang keji jadi puji.
semua yang hitam nampak putih.

dalam hidup ada masanya punya masalah tapi itulah orang selalu nasihatkan apa sahaja masalah tu kalau kita handle dengan baik dan teliti semua akan jadi mudah tapi kalau kita selalu minta campur tangan asing semua akan jadi susah.

benda kecik pun jadi besar.

benda sikit pun nampak banyak.

sudah cukup cerita tentang ini...tiada apa beza jika hanya sebelah pihak yang berfikir untuk kebaikan.

1.JUN.2014

ya...jun yang dinantikan.
9 hari sahaja lagi...cepat atau lambat semua kerja Allah swt.
tiada apa membezakan.

cuma satu,
dulu aku selalu berdoa supaya ada tangan yang memang tangan aku di kala sedang bertarung nyawa untuk menghadiahkan beliau zuriat yang akan diletak nama belakangnya nama si dia...
tapi kini,
itu angan angan.
belum pasti.

teringat kisah princes,
3hb.10.2012
lelaki kacak dapat balik,(ini tak disangka sedangkan esok due,tapi tak rasa macam nak bersalin pun)
habis kerja petang rabu terus ke kulim ambil beliau di hadapan hospital kulim la...
lepas tu round satu tesco.
padahal tak beli apa sangat pun.
sampai rumah dah malam,
around jam 5pagi macam tu tetiba tengah tidur rasa macam basah basah,kejut lelaki kacak disebelah siap dok lawan edisi tuduh menuduh kata kencing atas tilam...
tak fikir pun air ketuban masa tu...
langsung kami tak fikir.
dan masa tu tak sakit pun..
lepas tu rasa nak p toilet kejap kejap...bangun dan ke toilet ulang alik...macam nak membuang tapi tak pun.
lelaki kacak tu sedap je tidur,yelah dah perjalanan jauh kan...terengganu ke kedah siang tu..mana nak sedar kau...letih sangat.

dalam jam 7 lebih,lelaki kacak tu pun dalam mamai mamai dan mungkin separa sedar masa aku dok ulang p balik p balik dia mula la buat muka cuak.
bangun macam dengan isteri dia dah bersalin depan mata hahaha
lepas tu paksa aku mandi siap cepat cepat sebab memang 4.10 tu kena scan dan lepas tu p klinik kesihatan.
dalam masa tu aku perasan macam air putih tu tetap keluar.
aku pun humble jelah pakai pad.
sampai lah ke klinik jam 9 pagi baru bukak naaa
tunggu punya tunggu 9.30 baru staf klinik tu mai...masa tu aku rasa makin banyak dah air putih tu turun tapi tak rasa sakit pun...
masuk dan ambik nombor tunggu turn.
lepas tu masa duduk tu baru rasa macam sakit la sikit.
air pun makin banyak je..lelaki kacak tu ambik pad dalam kereta kendian aku tukar..
dah aku merengek sebab macam lambat je...dia pun dengan gagah perkasa ketuk la pintu bilik doktor minta nak scan cepat sambil buat muka blur cerita ada turun air,
masa tu baru kami tau yang air tu adalah air ketuban...hahaha
cuak kau...doktor terus suruh ke hospital la...sebab tu klinik je..mana nak boleh bersalin dekat situ.

okay,aku call mak aku.
slumber je cakap air ketuban pecah...mak aku rilex macam tak percaya yelah...aku tak nampak langsung tanda tanda nak bersalin kan.
jadinya semua orang macam cool je.
balik rumah tok.
tok kata ni memang dah nak bersalin..ambik barang barang semua,salam dan terus ke library sambil lambai lambai dak iema kata nak p bersalin.
lepas tu singgah sekejap di rumah kami di sungai duri lelaki kacak tu ambik barang dia.
gila kan...tapi nilah realiti...macam tak percaya...tapi bila ingat ingat itulah.memang inilah ceritanya.
dan masa tu rasa sangat bertuah sebab lelaki kacak tu ada untuk pegang tangan dan coolkan diri ini bila rasa sakit sikit sikit.

dalam masa yang sama
dia asyik sebut,
"baby walid sabar ye...jangan keluar dekat trafic light...sekejap lagi kita sampai hospital kulim"
nah..dari parit buntar balik ke sungai kecik,sungai kecik ke sungai duri..kendian baru lah ke hospital.
macam nak p check up je perjalanannya bukan nak p bersalin.
siap main henti sana sini hehehe

dan
yang paling sadis,
aku memang la jenis yang agak penakut dan tak mampu nak bertabah kot kalau bersalin sorang diri.
lelaki kacak tu memang nak tinggalkan aku dekat bahagian kecemasan kendian p park kereta tapi tulah..aku tanak...maap naaa nak ikut jugak...sebab masa tu aku fikir satu je...no wayyyy nak tinggal aku sorang sorang kang nurse tu panggil suruh bersalin terus dia pulak marah marah camneee...nak ngadu dekat sapa...dah la baru semalam jumpa asben...anoying sangatkan :P

okay sambung balik,
aku pun ikutlah p park...dan jauh dari bahagian kecemasan...
masa p tu kami p bawa buku merah je dengan handbag,kelas sangat kau kan rai...tak de nak fikir bawak baju baby ke hapa...sebab tak fikir pun nak bersalin lagi...dalam hati dok kata alah esok lusa kot...takan masuk wad terus nak bersalin.orang dok cerita 2 3 hari.
masa dok berjalan tu semua orang tegur sebab seluar basah teruk dah dengan air ketuban,dan nampak memang macam berjalan sambil kencing...paham ler kan.hahaha
tapi aku buat derk je macam takdak apa apa...
lelaki kacak tu siap ofer nak dukung aku ke kecemasan tapi biasalah...dengan mikir berat aku masa tu 98kg nokss kau mampu ke....hahaha
dan aku rasa berjalan jelah...kot berjalan ni mudah bersalin esok.

berjalan la kita sampai ke bahagian kecemasan.
dan staf situ macam pelik je dengan kami...dia pulak kelam kabut cari kerusi roda nak tolak aku...aku ni ye ye tanak sebab dah tak sakit..ishh malu jelah...dan yang paling penting aku memang dok pastikan lelaki kacak tu dekat je dengan aku.hahaha
no jauh jauh naaaa
sampai la depan pintu labour room aku kena masuk bilik check bukaan aku siap pesan...jangan p berjalan merata dok sini ja...kalau tak aku nangis tamau bersalin...aku cakap sambil lompat lompat *okay lompat lompat tu aku tipu jerk..tak lah...aku cakap sambil pegang tangan dengan muka kesian mintak simpati la*
dan aku pun masuk check bukaan 5cm.

hoiii,
masa check doktor tanya aku puan tak rasa sakiit ke?
sakit jugak tapi sikit sikit je...dia letak ubat bagi membuang semua..kendian dia suruh aku p toilet pakai pad nak tengok betul ke tak air ketuban yang pecah tu..aku tunjuk pada dia pad yang dah dipakai...kira cerdik jugak la kami suamisteri kan :P

lepas tu aku bangun keluar p ke depan cari lelaki kacak...sebab doktor kata kalau asben nak masuk suruh dia isi form.
dengan pantas aku terjun dari katil laju je p.
p sampai ke depan pintu tu ada lock.masa tu macam nak nangis dah.
aku dok terbayang...habislaaaaaa memang sorang sorang la bersalin.
lepas tu tetiba je pintu terbukak hahaha ala ala pintu doremon...dan aku nampak seorang lelaki dengan muka separa macam tak mandi duduk dekat kerusi tepi sebelah kiri.cepat je aku panggil....
dan tanya dia.dia bagi tau siap dah isi borang semua.
dan masa tu tetiba aku jadi godzila sebab beliau telah mengambil bag labour room yang salah.hahaha
yelah kau,semalam sibuk sangat nak shoping mana dan nak cerita mana satu beg apa semua...
tapi aku redha jelah...
dan lepas tu sengih siap peluk peluk macam takut tak jumpa dah.
siap lelaki kacak tu pegang perut pegang tangan kata,
dia akan tunggu,akan doa akan jaga aku macam mana pun dia tak p mana dok depan pintu tu je....siap janji semua.
hehehe
dah tu cium dahi...memang aku nangis lah masa ni...
dan beliau jugak.
padahal masa tu macam rilex je...macam tak sakit je...haha
ini bukan drama ini memang kejadian semualajadi.

masa dah aku dom di katil tu..kejap kejap aku msg beliau...
dan dia pun macam tak senang,kejap kejap call tanya.
dan paling lawak ada customer call (cik lin) aku bagi tau kata barang dah sampai masa tu aku kata okay..dia siap nak borak tanya aku dekat mana..aku kata tengah nak bersalin...hahaha dan until sekarang cik lin ingat semua ni..cuak dia..siap dia pun dok berdoa sama semoga dipermudahkan.

dalam masa dok sms tu..aku bg tau yang aku nak tidur sat mengantuk...tak sampai 10minit...tup tup tup aku dah rasa nak bersalin...dan masuklah lelaki kacak tu disaat kepala baby dah nampak sikit hehehe

ye,aku rasa bila nampak dia...satu kekuatan yang luar biasa.
yang lain sangat.
dia ampu badan aku dari belakang.
siap cakap sikit lagi je sayang...kepala baby dah keluar tu...sikit lagi je...sayang kena kuat...
dan dengan pantas aku pun push.
kemain kan cerita...
macam senang sangat aku bersalin.
tapi tula...memang ini kenyataannya.

macam nilah cerita dia.
dan kali ni memang aku sendiri tak pasti bagaimana.

aku selau terfikir,
kot kena drive sendiri la ke hospital lepas ni,cari parking kendian angkut je bag yang nak masuk labour room tu,bag aku biar dulu...nanti dah lepas bersalin baru minta tolong sesapa ke kereta ambikan.

dan yang pastinya
mungkin aku ditakdirkan sendirian kali ni
tanpa sesiapa yang akan membantu memberi sokongan lagi.

dan aku kena kuat bergantung pada diri sendiri kali ni.
lagi 9 hari lagi rai...
kena kuat rai...tu kalau sembilan hari...kalau kurang...lagi la kena bertabah.
insyAllah,allah pasti permudahkan semua nya...mana tau sekejap lagi,esok,lusa keadaan berubah dan menjadi seperti dulu...
biarpun ini angan angan tapi ini adalah satu doa.
dan ini adalah harapan.

Semua rasa ada dalam hati ketika ini,
semua perkara sedang difikirkan pasa saat ini,
siapa yang nak azankan baby,
dulu,dari parking berdua berjalan kaki hingga ke saat masuk dalam labour room.
ada tangan yang memimpin dan beri semangat.
tapi kali ni bersendirian.
yang nampak muka princes.
yang setia mengharapkan aku.

tak apalah,
aku kena tabah
aku kena kuat

ini baru terpisah.
bukan hilang terus.
bukan allah ambik terus...
allah hilangkan sekejap sahaja.
lepas ni allah bagilah balik bahagia ni.
allah nak uji.
nak tahu diri ni setia atau tak
diri ni kuat atau tidak
diri ni mampu tak berdoa hari hari

apa yang penting aku dan anak anak selamat
sebab kami tak ada siapa siapa lagi.

aku mohon doa dari semua...
doakan lah supaya allah ringgankan ujian kami ini..dan berikan kami kebahagiaan didunia dan diakhirat.
sesungguhnya...pada saat ini hanya doa sahajalah amalan yang paling mujarab.

ini masa aydina,masa adik baby belum pasti :)
tapi apapun insyallah rezeki allah swt adalah yang paling baik.




2 comments:

DYatie said...

Semoga Allah terus mengurniakan kamu kekuatan Rai. ALLAH Maha Adil, Maha Pengasih, Maha Penyayang.

CikNaa said...

semoga semua selamat yer rai.. think positif..semoga kelahiran adik baby bawak 1001 kebahagiaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...