aydina malaeka tihany

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Alexander Seth Ukasyah

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

✿ The Followers ✿

✿About Me✿

My photo
puan raihana humaira,masih muda remaja ;p,bonda Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah ,sangat simple,degil,sensitip,nakal,ceria,suka senyum dan sangat optimis dalam kehidupan .~doakan saya dan anak anak bahagia di dunia dan akhirat!~

✿tabung pahala✿

✿ Doa buat anakanda ✿

" Ya Allah peliharalah anak-anakku,Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah mereka, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah mereka dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezeki mereka. Ya Allah jadikanlah mereka sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umur mereka, sihatkanlah badan mereka, dan baikkanlah akhlak mereka, fasihkanlah lisan mereka, baguskanlah suara mereka untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Friday, April 15, 2011

chicken chop versi cik puan raihana humaira

yeah..hari ini chef nak share resepi dengan uols okeh...
resepi tersebut adalah amat mudah dan senang...
nak memasak chicken chop.
mak aiii western kau aku masak untuk lunch hari ini...hehehe
tapi aku masak stail simple2 je...
resepi ini sumber dari pada cousin aku.
so aku nak share dengan uols resepi yang aku baru belajar dan try masak tadi

meh kira tengok bahan-bahan:

bahan A
daging ayam
tepung goreng ayam
1 biji telur

bahan B
sos lada hitam
sos cili
garam
mayonis
kentang

untuk bahan A
1 ~ pecahkan telur dan pukul sehingga sebati.
2 ~ perapkan ayam bersama telur tersebut selama lebih kurang dlm 15minit.
3 ~ selepas itu masukkan tepung goreng ayam,gaulkan bersama ayam dan goreng lah...sehingga masak*tapi jangan terlalu masak sangat3x pulak*
tips ~ telur adalah mengikut kuantiti daging ayam,selalunya sebiji cukup untuk 4 ketul daging ayam.
~ inilah ghupenya telur yang diperapkan dengan daging ayam ~

~ yang ni setelah digaulkan bersama tepung goreng ayam ~

~nah kau inilah rupanya ayam yang siap digoreng hehehe~

untuk bahan B
1 ~ rebus ubi kentang sehingga empuk*jangan lupa kupas dulu plak*
2 ~ blend ubi kentang tersebut *campur air sikit dari air rebusan kentang tu semasa blend*
3 ~ dah siap blend masukkan ubi kentang tersebut di dalam periuk dan masukkan garam secukup rasa.
4 ~ sambil kacau masukkan sos lada hitam,sos cili,mayonis secukup rasa.*agak2 pekat kuah je*
tips ~ 2biji kentang sederhana saiznya untuk satu daging ayam,jika suka pedas boleh tambah sos cili banyak.
~ semasa memasak ubi kentang yang siap di blend itu bukak api perlahan saja yer...

~ni yer ubi ghupanya yang sedang di rebus ~

~ubi kentang yang siap di kisar~

~yang ini sedang di masak ~

oklah dah siap semua tu meh kita tunjuk rupanya ciken chop versi cik puan raihana humaira
drum plzzz chewah
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
taraaaaaaa

~okeh siap...dan makan yer....nyum3x..hehehe~

resipi aku ni mudah dan simple je..resepi bujang2 dan aku rasa jimat xde nak tambah macam2 sangat
owh...ayam tu aku beli dekat econ save 3ketul daging ayam baru rm 4.30sen murah kan...

oklah selamat men"try" ya uols...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...