aydina malaeka tihany

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Alexander Seth Ukasyah

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

✿ The Followers ✿

✿About Me✿

My photo
puan raihana humaira,masih muda remaja ;p,bonda Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah ,sangat simple,degil,sensitip,nakal,ceria,suka senyum dan sangat optimis dalam kehidupan .~doakan saya dan anak anak bahagia di dunia dan akhirat!~

✿tabung pahala✿

✿ Doa buat anakanda ✿

" Ya Allah peliharalah anak-anakku,Aydina Malaeka Tihany dan Alexander Seth Ukasyah selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah mereka, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah mereka dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezeki mereka. Ya Allah jadikanlah mereka sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umur mereka, sihatkanlah badan mereka, dan baikkanlah akhlak mereka, fasihkanlah lisan mereka, baguskanlah suara mereka untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Sunday, April 17, 2011

resepi kentang putar

pagi ini mari kita share resepi lagi..
yelah minggu ni bercuti aku memang rajin memasak
entah jin apa yang masuk di dalam badan aku suruh aku main masak2 je minggu ni*tetibe ada jin dalam badan aku....hahaha*
ye uols hari ini aku nak share resepi kentang putar bersama sosnya
mula2 sebelum aku buat aku rasa macam renyah je tp bila dah buat aku rasa xlah..ok je..
yang penting buat cara aku mmg jimat...
buat benda yang pratikal je...
dan tukang2 rasa makanan aku pulak mengatakan "not bad la kakak lepas ni kita bukak kedai western ye"adik aku la yg paling bersemangat makan..HAHAHA
nmpk tak betapa aku pandai bela adik yang semakin debab kini..HIKHIKHIK~nmpk ciri2 keibuan yang ada..tunggu ler aku ada ank nnt hari2 aku sumbat dgn makanan sampai debab2 mereka..hikhikhik

okeh2 tamau terkeluar tajuk!dia dah mula dah kalau membebel ja terlupa abes semua...
fine ni aku tau uols pun dah tak sabar kan..taraaaa mai kita jenguk apakah bahan2nya
kita mulakan dengan membuat kentang dulu yer

bahan-bahan untuk membuat kentang :
kentang
serbuk lada hitam

1 ~ rebus kentang sehingga masak(jangan lupa buang kulit kentang dulu)
2 ~ siap rebus blend kentang bersama serbuk lada hitam (ikut sukala nak halus sampai camne pun)
tips ~ kalau boleh jangan tambah air masa blend tau takut nanti kentang terlembut sangat.

~ ini kentang yang dah siap di rebus~

~ini pulak yang siap di blend dgn serbuk lada hitam~

bahan-bahan untuk sos :
1 ulas bawang besar
majerin
tepung gandum
sos tiram
sos tomato
sos lada hitam
kiub ayam

1 ~ mula potong bawang besar halus dan kemudian rebus bersama kuib ayam dlm masa 5-10minit(air rebusan jangan buang okeh)
2 ~ kemudian blend rebusan bawang tersebut bersama sos lada hitam(sikit saja pun boleh),sos tomato*letak sos ni agak2 ler ye jangan banyak sangat kang pedas dan masam sangat pulak*
3 ~ selepas itu panaskan majerin bersama tepung gandum,sos tiram dan bahan2 yang kita blend tadi dlm api yang kecil sambil kacau supaya tidak melekat yer uols...jangan lupa tambah air rebusan bawang tadi semasa kacau tu
*tambah air agak2 uols rasa tak pekat sangat ala2 macam sos kfc sudah.


~ini hasil campuran majerin,tepung gandum,bahan-bahan yang di blend~

~dah siap sosnya ~

dan

ini pula hasilnya
terus siap dan masuk dalam perut orang2 dalam rumah
semalam
hikhikhik



oklah selamat mencuba uols

tips ~ aku langsung tak letak garam dlm masakan ni sebab dalam majerin,kiub ayam dan siap ada garam kalau rasa tak masin tu anda boleh tambah garam dlm sos@masa merebus kentang.

nota kaki ~ kat pipi aku rini tetibe je tumbuh jerawat seketul adoiii apesal erk..ni mesti kes hari2 dok gati dengan laki kesayangan aku tuuuu hahaha


2 comments:

mommylicious said...

pas ni saye try plak...ko la menjadi...hahahahah....

~zaira~ said...

caiyok kak ely...xyah p kfc dah lepas ni..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...